18.09.2015 redakce
Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci hovězí svíčkové a omáčky z čokolády!
Doba přípravy: 2 porce
Ingredience: 400 g hovězí svíčkové, sůl, pepř, olivový olej, salsa mole: 10 g vlašských ořechů, 10 g loupaných mandlí, 5 g sezamových semínek, 10 g rozinek, 30 ml kuřecího vývaru, 30 g hořké čokolády, 20 g cibule, 5 g česneku, 10 g sušeného chilli (chilli Ancho, Chipotle), olivový olej
Postup: Hovězí svíčkovou očistíme a zbavíme veškerých blan. Osolíme, opepříme. Vložíme na rozpálenou pánev potřenou olivovým olejem a opečeme ze všech stran.Poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 8 až 10 minut – záleží na velikosti masa, středně propečené (medium) má 52 °C ve středu masa. Pak maso vyjmeme a necháme 3 až 5 minut odpočinout.
Salsa mole poblano: Sušené chilli zbavíme semínek a namočíme do vody. Na pánvi a olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme česnek, připravené ořechy, rozinky a sezamová semínka a vše krátce orestujeme. Do mixéru vložíme připravenou směs, přidáme namočené změklé chilli, kuřecí vývar a vše důkladně rozmixujeme. Rozmixovanou směs dáme zpět na pánev, přidáme nastrouhanou čokoládu a zlehka povaříme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Při servírování připravené steaky rozpůlíme na dvě části. Přelijeme připravenou omáčkou a ozdobíme na sucho opraženými sezamovými semínky.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.