Houbová polévka Miroslava Hraběte

Houbová polévka Miroslava Hraběte

18.12.2014 Jaroslav Panenka

Do vydatné polévky, které zahřeje, lze použít jakékoliv houby - hřibovité, lišky, bedly, masáky. Jen žampiony se moc nehodí.

Doba přípravy: 60 minut, na 4 porce

Ingredience: 500 g čerstvých nebo sušených lesních hub, kmín, sůl, 1 cibule, 500 g brambor, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 1 balení smetany ke šlehání, zelená petrželka

Postup: Pokud pracujeme s houbami sušenými, povaříme je nejdříve 15 minut a dalších 15 minut je necháme ve vodě stát. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme svisle na plátky, vložíme do hrnce s nakrájenou cibulí na kostičky, přidáme sůl, kmín, 20 g másla a podusíme pod pokličkou, dokud houby nezměknou. Občas zamícháme. Poté dodáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a zalijeme litrem vody. Vaříme do změknutí brambor. Připravíme si světlou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme ji 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustíme vývar a 15 minut povaříme za občasného míchání. Následně odstavíme z plotny a vmícháme smetanu. Podle chuti osolíme, ozdobíme zelenou petrželkou.


Mohlo by vás zajímat

Hrnečková bábovka s borůvkami

23.07.2015 | Dobrota nejen na neděli podle herce Jana Ciny.

Špagety po uhlířsku

20.07.2015 | Oblíbený recept herce Otakara Brouska mladšího zachutná i vám.

Brazilské barbecue

24.07.2015 | Jako příloha se hodí salsa, rýže nebo bramborový salát, doporučuje herec Jan Cina.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.