13.03.2015 Pavel Hanuška
Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
Doba přípravy: 120 minut, pro 4 osoby
Ingredience: 800 g hovězího krku, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, ½ kg čerstvých hub, sůl, bílý pepř, kmín, olej, máslo, hladká mouka, ½ l smetany, ½ l mléka, ocet a bylinky na dochucení, 300 g zelených fazolek, špek
Postup: Maso nakrájíme na asi 200 g porce. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo a na oleji zprudka osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Když se voda vaří, vložíme maso, aby se maso zatáhlo. Vaříme do změknutí asi 2 hodiny. Rozpustíme 100 g másla a přidáme 3 lžíce mouky a zarestováním uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a smetanou a provaříme. Nakrájené houby zprudka orestujeme na másle, ochuceném solí, bílým pepřem, nadrceným českým kmínem, případně bylinkami (například tymiánem). Vložíme do omáčky a dochutíme kapkou octa. Pokud by omáčka byla moc hustá, můžeme ji naředit vývarem z masa. Podáváme s prudce na špeku orestovanými fazolkami. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.
foto Pavel Hanuška
05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.
29.08.2014 | Krajový recept ze Slovácka.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.