13.02.2014 Redakce
Jezte potraviny, které zahřejí, a nebudete v zimě tloustnout.
V zimě zpravidla nabereme kila tuku, které se pak během roku snažíme shodit. Čím to je? „Mohou za to krátké dny, dlouhé noci, málo slunečního svitu a hlavně to, že většina lidí nemá chuť se moc hýbat a naopak utápí pochmurné nálady konzumací velkého množství jídla,“ říká výživový specialista Martin Škába, který má na svém webu www.skaba.cz velký seznam potravin, které v zimě zabrání tloustnutí.
„Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo,“ upozorňuje Martin Škába na termický účinek všeho, co sníme. Právě nyní v zimě je podle něj velmi důležité zaměřit se na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. „Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuky.“
Do našeho jídelníčku doporučuje aktuálně zařadit především zeleninu (a to ke každému většímu jídlu v poměru ¼ zeleniny, ¼ sacharidů, ¼ bílkovin), zejména zelí, tykve, dýně, růžičkovou kapustu, cibuli, česnek, pórek, celer apod.
„Potraviny upravujte vždy tepelně. Nedoporučuji jíst čerstvé ovoce ani zeleninu. Velmi ochlazují tělo, zpomalují metabolismus a v neposlední řadě oslabují imunitní systém. V zimě jsou ideální husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Existuje koření, které urychluje trávení. Nebojte se kari, bazalky, zázvoru, pepře ani papriky,“ radí Martin Škába.
Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, třešně, hrozny, meruňky, jahody
Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko
Ořechy: vlašské
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody , kakao, kokosové mléko
Maso: kuře, jehněčí, kozí maso, bažant
Ryby: losos, slávka, humr, úhoř, tuňák, pstruh, sardinky
Koření: kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice, rozmarýn, zázvor
Ale pozor: Ani tzv. zahřívací potraviny neudělají zázraky, pokud se nezačnete hýbat! A nejlépe na čerstvém vzduchu - lyžujte, běžkujte, nebo se jen vydejte na delší túru ve sněhu. „I půlhodinová procházka po obědě a večeři dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie,“ uzavírá Martin Škába.
Zdroj a foto: www.skaba.cz Martin Škába je výživový specialista, na jehož webu www.skaba.cz najdete nejdelší seznam 111 rad, jak zhubnout.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.