nemoci  

Jak se stravovat při nádorovém onemocnění

Jak se stravovat při nádorovém onemocnění

22.02.2010 Tomáš Miškovský

Nádorová onemocnění a také jejich léčba (chirurgická, chemoterapie, radioterapie) přinášejí pacientům řadu komplikací. Časté je hubnutí v důsledku nedostatečné výživy, která se vyskytuje přibližně u 70 % pacientů.

Vyvážená a energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních nutričních složek je nezbytnou podmínkou optimálního průběhu léčby a významně přispívá ke zlepšení celkového zdravotního stavu onkologických pacientů. V následujících odstavcích si stručně shrneme lékařská doporučení při konkrétních problémech.

HUBNUTÍ

Je důležité si uvědomit, že při nádorovém onemocnění má tělo zvýšenou potřebu energie. Snažte se zvýšit energetický obsah stravy. Toho dosáhnete přidáním malého množství tuku do hotových pokrmů nebo zařazením potravin s vyšším obsahem tuku do jídelního lístku. Vhodné je máslo a rostlinné tuky (přidávejte do hotových polévek, omáček, kaší, dušené zeleniny), kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) přidávejte do zeleninových salátů. Pokrmy doplňujte smetanou, kysanou smetanou, šlehačkou. Trpíte-li nesnášenlivostí mléka, můžete použít náhražky smetany vyrobené z rostlinných surovin (sóji). Vybírejte sýry s vyšším obsahem tuku a jezte dobře tepelně upravená vejce. Med, džem, cukr, hroznový cukr – energetickou hodnotu stravy lze zvýšit i vhodným používáním potravin ke slazení. Snažte se zvýšit obsah bílkovin ve stravě. Toho dosáhnete především konzumováním pestré stravy, která obsahuje bílkoviny rostlinného (ořechy, semena, obilné klíčky, luštěniny, sója a výrobky z ní) i živočišného původu (maso, mléko, mléčné výrobky a vejce).

NECHUTENSTVÍ

Zavedení dietních úprav a přizpůsobení jídelních zvyklostí vám může pomoci zmírnit nechutenství. Jezte pomalu, v klidu, nespěchejte. Upřednostňujte malé porce jídla a  jezte častěji (kdykoli během dne i pozdě večer), velké porce chuť spíše potlačují. ke konzumaci jídla bohatého na bílkoviny a energii využívejte doby, kdy se cítíte lépe. vyvarujte se nízkoenergetických pokrmů a nápojů. Přidávejte k hlavním jídlům kousek ovoce, je dobře stravitelné a může zvýšit chuť na následující pokrm. Nepijte v průběhu jídla – vede to k pocitu plnosti bez odpovídajícího přívodu energie.

NEVOLNOSTI A ZVRACENÍ

Při těchto obtížích se doporučuje jíst častěji (6–7x denně) v malých dávkách. Důležité je jíst pomalu a jídlo dobře rozžvýkat, aby bylo usnadněno trávení. Vhodná jsou netučná, lehce stravitelná jídla – měkké ovoce, jogurty, tvaroh, tavené sýry, kompoty, kuře bez kůže, bílé pečivo, brambory, rýže, těstoviny apod. obecně jsou lépe snášena jídla pokojové teploty a chladnější. Vyvarujte se jídla nejméně 2 hodiny před chemoterapií nebo radioterapií, pokud při ní pociťujete nevolnost nebo zvracíte. Vyhýbejte se velmi sladkým, aromatickým, kořeněným a tučným pokrmům. v případě nevolnosti a zvracení vynechejte výjimečně oblíbená jídla. Mohli byste si k nim vypěstovat trvale negativní vztah.

PRŮJMY

Při déletrvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. Pokud vám lékař doporučí dietu, jsou pro vás vhodná následující doporučení. Jezte malé porce jídla v krátkých intervalech (2–3 hodiny). Vyřaďte luštěniny a nadýmavou, syrovou a sterilovanou zeleninu (zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata, cibule, kukuřice, hrášek apod.). Nevhodné je ovoce nezralé či kyselé (rybíz, angrešt, kiwi, višně), ovoce obsahující drobná zrníčka a křemičitany – jahody, maliny, ostružiny, hrušky, ovoce, které bobtná – třešně, hrozny, fíky, švestky, ryngle apod.). Vybírejte si bílé pečivo, nevhodné je celozrnné a čerstvé kynuté pečivo. Omezte mléčné výrobky, především plísňové sýry, zrající a smetanové sýry, šlehačku a mléko jako takové. Jezte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík, např. hovězí nebo kuřecí vývar, rybí maso, kuřecí maso, šunku, brambory a mrkev (ideálně upravené v páře), banány, jablka a rýži. Vyhýbejte se tučným uzeninám a tučným masům, vynechejte smažená jídla. Nevhodné je také ostré koření. Omezte nápoje s obsahem kofeinu, perlivé nápoje a nápoje s vyšším obsahem cukru.

ZÁCPA

Chronická zácpa je častou poruchou. U mnohých pacientů lze vhodnou stravou s vyšším obsahem vlákniny a dostatečným příjmem tekutin dosáhnout dobrého výsledku a zlepšit vyprazdňování. Pijte alespoň 2,5 l tekutin denně. Vypijte vždy 1/2 hodiny před obvyklou dobou vyprazdňování teplý nápoj. Jezte denně ve stejnou dobu k navození pravidelného vyprazdňování. Jezte potraviny s vyšším obsahem vlákniny (syrová zelenina, ovoce, semena, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, celozrnné potraviny apod.).

HYGIENA POTRAVIN

Dbejte na správné skladování a vyhněte se rizikovým potravinám, jako jsou nepasterizované mléko, mléčné výrobky s živými kulturami a bakteriemi mléčného kvašení, nedostatečně tepelně upravená vejce, plísňové sýry, syrové maso a polosyrové maso. Nevhodná jsou jídla z velkoprodukce (hotová sekaná, tlačenka – mohou rychle podléhat zkáze a je zde vysoká možnost druhotné kontaminace), uzeniny s plísní na obalu nebo vyráběné sušením syrového masa, krájené salámy (riziko špatné hygieny při krájeni či manipulaci), uzené a marinované ryby. Riziková je také zelenina konzervovaná kvašením, syrová zelenina a ovoce, které nelze dobře umýt či oloupat (hlávkový salát, jahody, švestky, třešně, hrozny), sušené ovoce, ořechy, mandle, burské oříšky pro nebezpečí plísní a také točené pivo.

ZÁVĚREM

Zůstaňte u svých oblíbených jídel, není nutné zavádět razantní změny jídelníčku. Důležité je dopřát si dostatek pestré a rozmanité stravy. Připomeňte si známou potravinovou pyramidu, která vám napoví, jak postupovat při výběru potravin, aby jídelníček obsahoval ve správném poměru všechny základní živiny. Neexistuje jednotné pravidlo či princip, dle kterého by bylo možné se při příjmu potravy řídit. Zkuste dodržovat obecná doporučení, která se řadě pacientů osvědčila. Pokud se přesto vyskytnou nežádoucí komplikace, konzultujte další postup s lékařem.


Mohlo by vás zajímat

Téma měsíce: Umíme nakupovat potraviny?

10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.