22.06.2014 Redakce
Klasika francouzské kuchyně.
Doba přípravy: 2,5 hodiny + 24 hodin marinování, pro 8 osob
Ingredience: 1 kohout (asi 5 kg), 2,5 litru červeného vína Merlot (příp.Svatovavřinecké nebo Frankovka), ½ řapíkatého celeru, 3 cibule, 3 mrkve, olivový olej, tymián
Postup: Kohouta naporcujeme na osm dílů, orestujeme a vložíme do nádoby. Na výpeku zprudka orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme tymián, víno, svaříme (nesolíme) a horkou tekutinu nalijeme na kohouta. Marinujeme 24 hodin. Osolíme a dusíme 2,5 hodiny. Prsa vyndáme o 20 minut dříve, než se začnou rozpadat. Když je maso měkké, zeleninu scedíme, omáčku zredukujeme na ½ a zahustíme. Ochutíme solí a pepřem.
TIP: Pokud kohouta nahradíme slepicí (1 slepice = 4 porce), zkrátíme domu dušení. Výsledná chuť pak ovšem nemá typickou intenzitu.
25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.
17.08.2015 | Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Inspirujte se belgickým receptem!
29.06.2015 | Spousta zdravé zeleniny a voňavý tymián s rozmarýnem dodají francouzský šarm i vašemu domovu...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.