poradna  

Kostival lékařský

Kostival lékařský

15.09.2015 redakce

K čemu je dobrý kostival lékařský?

Medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký, kobylí mléko, kostihoj,větší svalník, rachytka, chropáč, trudovatník, černé koření a valikost – pod všemi těmito lidovými názvy se skrývá jedna bylina: kostival. Nalezneme ji na březích potoků a řek, na vlhkých loukách nebo v lužních lesích a již od 12. století je zmiňována jako léčivá rostlina. Sbíráme kořen, nať a listy. Rostlina obsahuje hlavně léčivé třísloviny, slizové látky, silice či alkaloidy a užívat by se měla zevně, neboť obsahuje také alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Používá se jako mast nebo na obklady při zlomeninách, zánětech žil nebo pohmožděninách.


Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.