28.02.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Exotika i klasika - oblíbená Saxana zvládá oboje!
Doba přípravy: 40 minut, pro 2 osoby
Ingredience: dvě krůtí stehna (vykoštěná), 30 ml řepkového oleje, 400 ml kokosového mléka, 1 lžička kari pasty, šťáva z půlky limetky, 1 kapie (nakrájená na nudličky), malá cuketa (nakrájená na kousky), hrst čerstvého koriandru
Postup: Na pánev s olejem nejprve dáme kari pastu a přidáme kousky krůtího masa, promícháme. Když maso zezlátne, přidáme kokosové mléko, zeleninu a nakonec šťávu z limetky. Podusíme asi 5 minut a posypeme natrhanými koriandrovými lístky. Dosolíme, případně doplníme pro sladkost trochou rybí omáčky. Podáváme s rýží.
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience: 600 g sterilované nebo uvařené cizrny, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 1 cibule, řepkový olej
Postup: Cibuli nasekáme a necháte ji zesklovatět na řepkovém oleji. Přidáme cizrnu, vývar, osolíme a povaříme 5 minut. Cizrnu rozmixujeme, během mixování dolejeme ještě trochu oleje. Kaši dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Můžeme podávat například s párkem.
Kdo je Petra Černocká?
Česká herečka a zpěvačka vystudovala operní zpěv a hru na klavír, poté získala angažmá v divadle Semafor. Proslavila se především rolí mladé čarodějnice Saxany ve filmu Dívka na koštěti, coby zpěvačka vystupovala se skupinou Kardinálové. K jejím nejznámějším písničkám patří Ovečka, Dám všechno co mám, Jedou vozy, Koukej se mnou si píseň broukej, Náklaďák, Setkání aj. V roce 2003 vydala knihu Co mě maminky nenaučily, v roce 2006 natočila volné pokračování Dívky na koštěti s názvem Saxana a lexikon kouzel. Jejím manželem je kytarista Jiří Pracný, jsou rodiči dcery Báry a prarodiči Livie Coco. Více informací naleznete na www.petracernocka.cz.
23.09.2015 | "Jako každý, kdo se kdy postavil ke sporáku, mám pochopitelně velkou radost pokaždé, když vidím, že mým strávníkům chutná," říká herec, kterého můžete vidět v Divadle Kalich ve dvou muzikálech autorské dvojice Ondra Soukup & Gábina Osvaldová: Mauglí a Johanka z Arku.
21.07.2015 | Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?
25.10.2015 | Rocker, skladatel a podnikatel v pohostinství Pavel sedláček prozradil recept na vepřové Vindaloo, úžasný pokrm pocházející z indické kuchyně.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.