24.04.2015 zdroj informací a receptu www.nebespan.cz.
Vyzkoušejte poulet (= kuře) parmentier (čti „pule parmentiié) s francouzským šarmem.
„Základem tohoto jednoduchého, velmi dobrého, lehkého a efektního jídla jsou brambory a kuřecí prsa. Suroviny běžné v každé kuchyni, ale v tomto receptu připravené s francouzským šmrncem. Existují různé varianty, my jsme si oblíbili tu s hrubozrnnou hořčicí,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak delikatesu připravit.
S názvem „parmentier“ se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory. „Antoine-Augustin Parmentier žil v osmnáctém století a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroje potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než sto třicet let po jejich přivezení do Evropy,“ upozorňuje na zajímavost, která se k tomuto pokrmu vztahuje, Sabina Kmecová.
5 větších brambor vhodných na kaši, 250 ml 30% smetany, 50 g másla, 3 kuřecí prsa,
1 cibule, 1 česnek, 1 sklenička kuřecího bujónu, 3-4 lžíce hrubozrnné hořčice, olivový olej,
1/2 lžičky curry, sůl, pepř, kousek parmazánu
Dále potřebujeme: kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm), plech vyložený pečícím papírem
1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.
2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.
3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.
4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou vešlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).
5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a „posaďte“ do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“), grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.
Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce – např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty atd. Můžete tak použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem zůstává bramborová kaše.
Tip na výlet: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.
17.08.2015 | Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Inspirujte se belgickým receptem!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.