Letní stravování bez rizika

Letní stravování bez rizika

11.07.2013 Ing. Věra Šalplachtová

K létu patří skvělé jídlo a s ním spojené gurmánské zážitky. Na co si v tuto dobu dát pozor, aby nám nezpůsobily nemilé překvapení?

Vyšší teploty a vyšší vzdušná vlhkost v letních měsících způsobují rychlejší kažení potravin a riziko alimentárních nákaz, které se projevují nevolnostmi, průjmy a zvracením. Prevence začíná již v prodejně promyšleným nákupem a pokračuje v kuchyni pečlivým uskladněním a zpracováním. Potraviny se snažíme vybírat vždy čerstvé a v nejvyšší kvalitě. Lepší je nakupovat častěji a malé množství potravin než podniknout jednou měsíčně velký nákup, ze kterého nám v domácnosti zůstane spousta prošlých zbytků.

Chlazené a mražené produkty dáváme do košíku jako poslední a domů je přepravujeme v chladicí tašce nebo boxu. Sami zákazníci by pak měli sledovat a kontrolovat, jak prodejce se zbožím zachází. Do regálů s ovocem a zeleninou v žádném případě nepatří nahnilé a plesnivé kusy, prošlé potraviny nesmějí být prodávány bez označení, dodrženy musejí být teploty v chladicích boxech. To bývá někdy problém na tržnicích, kde jsou často potravinářské produkty vystaveny přímému slunci a vysokým teplotám.

stravovani

Správné uskladnění

Všechny potraviny je třeba co nejdříve dobře uskladnit. Ovoce, zeleninu a houby přebereme a mechanicky poškozené nebo hnilobou či plísní napadené kusy vyhodíme. Nestačí přitom pouze odkrojit plesnivou část, kontaminovaný je celý plod.

Skladovací prostory musí zajistit chladno, sucho a temno. Přitom právě teplota se ve spížích a sklepech v létě v porovnání se zimním obdobím zvyšuje až o deset stupňů. Odděleně od hotových pokrmů a potravin určených k přímé konzumaci skladujeme syrové maso, ryby, vejce a nezpracovanou zeleninu a ovoce.

Pečlivá příprava

Při přípravě jídla důkladně omyjeme pracovní plochu a nádobí, které přišlo do kontaktu se syrovým masem. Zejména těhotné ženy, děti, senioři a nemocní by se měli vyvarovat konzumace syrového masa, syrových vajec, potravin s majonézou a nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Avšak i zdravý dospělý člověk by si měl rozmyslet, zda důvěřuje jejich původu a čerstvosti.

V létě pak více než kdy jindy dbáme při vaření i stolování na hygienu rukou a pracovního prostředí. Zbylé hotové jídlo ukládáme hned po schlazení opět do chladu.

Rizikové potraviny v létě

V létě jsou rizikové především potraviny ze syrových vajec, masa, ryb a mořských plodů, obecně pak všechny potraviny, které vyžadují důsledné dodržování chladírenského řetězce a při jeho porušení podléhají záhy zkáze. Patří mezi ně všechny lahůdkářské výrobky, cukrovinky, zmrzliny, mléčné výrobky, měkké salámy, sekaná, tlačenky a jitrnice. Tyto potraviny proto nakupujeme u prověřených prodejců a dbáme na jejich čerstvost a správné uskladnění.

 leto2

Stravování na dovolené

Doba dovolených je spojena i s ochutnáváním nových pochoutek. Je totiž příjemné poznávat neznámé země všemi smysly a zapojit i chuťové pohárky. Náš středoevropský organismus, zaskončený specifickou a zcela odlišnou stravou, než je zvyklý, nás však za odměnu často překvapí zažívacími problémy. Těm se přitom můžeme úspěšně vyhnout, pokud budeme úzkostlivě dodržovat několik jednoduchých pravidel.

V zahraničí používáme jen balenou pitnou vodu a to i na umývání potravin. Ta místní kohoutková má jiné poměry minerálů, na které naše tělo může reagovat negativně. Ovoce a zeleninu vždy důkladně opláchneme, pouhé otření kusem látky nebo ubrousku rozhodně nestačí. V exotických zemích jsou dále rizikové všechny pokrmy prodávané na ulici a je jistější se jim úplně vyhnout.

Ani občerstvení na tuzemské dovolené však není zcela bez rizika. Toho, jak stánkaři zachází s prodávanými lahůdkami a nápoji, si musíme všímat na všech kulturních akcích, v kempech a na koupalištích. Každoročně se tam obchodnící dopouštejí mnoha nešvarů, od nedostatečné hygieny rukou, špatného označování potravin až po nesprávné uskladnění zboží.


Mohlo by vás zajímat

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Bezlepková dieta není pouze pro celiaky

17.10.2014 | Bezlepkové potraviny jsou často mylně považovány za speciální zboží určené pouze pro celiaky. Mohou však být dobrým pomocníkem v rámci prevence onemocnění spojených s výskytem lepku v potravinách, zejména alergie na lepek.

Najdeme kvalitu na farmářských trzích?

21.08.2014 | Jsou farmářské trhy rájem pro podvodníky, nebo jde jen o nafouknutou bublinu a neopodstatněné pomluvy? Je opravdu potřeba se nákupu na farmářských trzích bát?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.