23.05.2014 Redakce
Měly by se otevřené nádoby s marmeládami a zavařeninami uchovávat v lednici?
Přestože zavařeniny obsahují mnoho cukru, který slouží jako konzervant, jeho množství je často menší než 45 %, což je málo na likvidaci všech škodlivých zárodků a bakterií. Zavařeninu tedy po otevření uchovávejte v chladničce a zkonzumujte během několika dnů.
Může se stát, že se takovou zásadou řídíte, a přesto po pár dnech objevíte stopy plísně. Vězte, že nejde o nic neobvyklého. Přítomnost plísně většinou indikuje dvě věci: buď již prošla trvanlivost některé z přísad, anebo bakterie vnikly do výrobku už při přípravě. Kolonie plísní se sice zdánlivě nacházejí pouze na povrchu, ve skutečnosti však jejich toxiny prostupují do hloubky – je tedy lepší neriskovat a celý obsah sklenice raději vyhodit.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.