28.04.2014 Redakce
Je konzumace mastných kyselin vhodná? Proč je někdo doporučuje a další zakazuje?
Základní složkou všech tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Ve většině živočišných tucích převládají nasycené mastné kyseliny. Vysoký obsah nasycených mastných kyselin má však také palmový nebo kokosový olej. Je prokázáno, že nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, proto bychom je měli omezovat.
Naopak nenasycené mastné kyseliny pomáhají hladinu cholesterolu snižovat a některé dokonce zvyšují hladinu „dobrého“ hDl-cholesterolu, a tak redukují riziko onemocnění srdce. Nenasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných olejích, ořechách, semenech a v tučných rybách.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.