Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 Jana Čiháková

Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

V současnosti je podle vedoucího ústavu konzervace potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Aleše Rajchla tlak na producenty potravin, aby se o zlepšení potravin pokoušeli. Potýkají se ale s řadou problémů. U snižování cukrů nebo soli například dochází ke zkrácení doby trvanlivosti výrobku, jelikož tyto složky působí jako konzervanty.

Například řetězec Lidl, který je podle zástupkyně Českého mlékárenského svazu Jany Ovčáčkové spíše jednou z prvních tržních vlaštovek, žádá producenty mléčných výrobků, aby obsah cukrů snižovali. U svých privátních značek, které tvoří 83 procent sortimentu, chce snížit obsah přidané soli a cukrů proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu. U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle firmy se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Podle Ovčáčkové je třeba si uvědomit, že ještě před několika lety bylo běžné, že v jogurtech bylo kolem celkově 15 až 16 gramů cukrů na 100 gramů hmoty, v současnosti po zásazích výrobců jde podle ní většinou o 12 až 13 gramů. Mléčný cukr představuje asi jen třetinu z tohoto čísla. Čím více je pak v jogurtu ovocné složky, která přináší sice částečně sladkou, ale i kyselou chuť, o to více je pak třeba ho pro spotřebitele doplnit cukrem, aby si na něj nebyl příliš kyselý a kupoval si jej.

I výrobci se snaží

Na snižování obsahu cukrů a soli v potravinách "dohlíží" i Potravinářská komora ČR. Její zástupci  pak oceňují i nejlepší inovace. Ve snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách uděluje ocenění Reformulace roku. Tu může letos nosit Ovesná kaše pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinka s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco. 

I my musíme zabrat

Situace si žádá o zlepšení i v řadě restaurací i domácnotí. Podle Aleše Raichla se velkých prohřešků dopouštějí pracovníci v gastronomii, když například přesolí polévku, kterou následně jedí i děti. Nepříliš uspokojivé je i složení dětského menu, ve kterém převládají zejména smažená jídla, často připravovaná ve fritéze.

Ani většina českých domácností nemá otázku snižování používání cukrů a soli ještě pevně v rukou. Je sice pravda, že typická česká kuchyně s řádnou dávkou soli nebo cukrů počítá, s ohledem na své zdraví bychom ale měli upřednostňovat ochucování bylinkami v případě slaných pokrmů, ovocem či přírodními sladidly pak v případě sladkých a obecně bychom se skladbou svého jídelníčku měli přiblížit Středomoří. 


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.