29.09.2022 Jana Čiháková
Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?
Mušle často bývají zařazované mezi tzv. superpotraviny, a není se čemu divit. Jsou nabité vitaminy a minerály, které bychom v jiných potravinách v podobném množství hledali jen stěží. Mušle jsou mimo jiné cenným zdrojem vitaminu B12, který příznivě působí na nervovou soustavu a podílí se na tvorbě červených krvinek. Dobře známé jsou také protizánětlivé účinky mušlí a jejich pozitivní vliv na stav pokožky a kloubů díky vysokému obsahu železa, zinku, fosforu, jódu i selenu. Bohaté jsou i na omega-3 mastné kyseliny, napomáhající správné funkci našeho kardiovaskulárního a imunitního systému. Pro milovníky zdravého životního stylu a vyváženého stravování představují mušle malý poklad – obsahují totiž velké množství bílkovin a minimum tuku, takže jsou vhodnou volbou i na dietní jídelníček.
„Velkou výhodou mušlí je i jejich příznivá cena. Rozhodně tedy neplatí, že by šlo o delikatesu, kterou si může dovolit jen málokdo. Naopak – za kilogram mušlí zaplatíte okolo 150 Kč, což je méně než zaplatíte například za hovězího maso s kostí, které přitom obsahuje podobné množství bílkovin,“ dodává Václav Tringela, specialista na maso, ryby a mořské plody z Košík.cz.
Mušle si můžete dopřát v řadě restaurací, ale v dnešní době už není problém ani sehnat čerstvé a připravit si je doma. V České republice se nejčastěji setkáte se slávkami z Nizozemska, které patří mezi jejich největší producenty. V rybářském městě Yerseke se tu ročně zpracuje 90 milionů kilogramů slávek, které pak putují i do českých obchodů.
A jak poznáme, že je mušle opravdu čerstvá? Základním ukazatelem je lastura – ta by měla být zavřená a neporušená. Po rozbalení čerstvých mušlí se na chvíli otevře, ale poté by se měla opět uzavřít. Pokud ne, je mušle mrtvá a je třeba ji vyhodit. Platí to i pro ty mušle, které se po tepelné úpravě nerozevřou.
„Při nákupu mušlí bychom měli sledovat nejen vzhled samotných mušlí, ale také se zajímat o oblast chovu a způsob odlovu, který by měl každý prodejce jasně uvádět. Pokud sáhneme po slávkách z přírodního chovu, máme tak jistotu, že se do vody nedostala hnojiva, chemikálie a další nebezpečné látky, které by měly vliv na kvalitu mušlí,“ doplňuje Václav Tringela.
Mušle si většinou koupíte již očištěné. Pokud ne, zbavte se nečistot pomocí malého kartáčku a poté mušle namočte na cca dvacet minut do studené vody, aby se z nich vyplavil písek. „Čerstvé mušle vždy ihned spotřebujeme a v lednici je neskladujeme déle než dva dny. Můžeme samozřejmě zakoupit i zmražené, musíme však počítat s tím, že kvalita masa už nebude taková jako u čerstvých a pravděpodobně bude i lehce gumové. Pokud si netroufáte na jejich přípravu, není problém zakoupit i hotové mušle uvařené v omáčce. U nich máte jistotu, že jsou všechny v pořádku a můžete je bez obav sníst,“ radí Václav Tringela, specialista na maso, ryby a mořské plody z Košík.cz.
Samotné vaření mušlí je poměrně jednoduché. Základní pravidlo zní – nepřevařit. Čím déle mušle vaříte, tím bude jejich maso tužší a gurmánský zážitek menší. Nejsnazší cestou je vložit mušle do páry a upravovat po dobu přibližně pěti minut nebo do jejich rozevření. Přidat je můžete i do omáčky, kde je pak stačí jen několik minut povařit.
Slávky na bílém víně
A jaký je nejoblíbenější způsob přípravy mušlí? Jednoznačně vyhrávají slávky na bílém víně. Stačí na pánvi rozehřát máslo či olivový olej, zpěnit česnek a šalotku, přidat zelenou petrželku, bílé víno a poté mušle, které krátce opečeme po obou stranách. Hotový pokrm podáváme s bílou bagetkou a sklenkou vína.
Špagety se slávkami
Na pánvi krátce osmažíme slávky na olivovém oleji, z mušlí vyjmeme vnitřek a slijeme šťávu z pánve. Poté na oleji zpěníme dva až tři stroužky česneku, přidáme konzervu loupaných rajčat, dochutíme solí a pepřem a do omáčky přidáme šťávu z mušlí. Uvaříme špagety a smícháme s omáčkou, do které jsme přidali maso z mušlí.
Rizoto se slávkami
Na pánvi rozpustíme máslo, zesklovatíme šalotku a poté na ní krátce orestujeme rýži (ideálně typ arborio). Rýži zalijeme bílým vínem, necháme ho odpařit a postupně přiléváme zeleninový vývar. Rýži vaříme, dokud není hotová, poté do ní přidáme parmezán dle chuti a maso ze slávek, které jsme předtím několik minut restovali z obou stran na pánvi.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.