08.11.2019 Jana Čiháková
Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka
Je lepší na vánoční cukroví používat máslo nebo margarín?
Máslo dodá cukroví chuť, které se nic nevyrovná, proto je na pečení ideální. Vždyť naše babičky také nepoužívaly žádné náhražky ani máslová aromata. Másla se mimochodem dělí na dva základní typy podle procent tuku, která v sobě obsahují. Na roztírání se hodí ta, která v sobě mají okolo 70 % tuku. Kdežto másla s procentem vyšším než je 80 % jsou nejlepší na vaření nebo pečení. Tedy i na Vánoce.
Na pečení doma nemám čas. Jak poznám, že vánoční cukroví v obchodě je kvalitní?
Jednoduchá rada je vybírat cukroví, které má minimum přídatných látek. Vyvarujte se produktů s obsahem éček. V Zemance klademe důraz na tradici a chuť, proto používáme kvalitní bio máslo od českého dodavatele. Veškeré naše suroviny jsou vždy v bio kvalitě. Receptury vymýšlíme tak, abychom uspokojili potřeby různých spotřebitelů, proto vzhledem k různým výživovým omezením používáme do některých druhů Vánoční edice i rostlinný nepalmový tuk.
Jaké druhy cukroví ze Zemanky byste na Vánoce doporučil?
Přímo na Vánoce pečeme limitovanou edici, která je v prodeji každý rok od 15. října do 15. prosince. Ta obsahuje čtyři druhy – dva lepkové a dva bez lepku. Z ní bych určitě vyzdvihl velmi oblíbené vanilkové rohlíčky, které ručně obalujeme v bio moučkovém třtinovém cukru. Těm, co milují chuť másla, bych kromě rohlíčků doporučil také naše Máslovky s nejvyšším podílem másla ve svém složení a z dětské řady Medová bio srdíčka.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.