25.04.2014 Redakce
Čím lze kvalitně nahradit bílkoviny z masa v jídelníčku -náctiletých?
Odpovídá Ing. Martin škába, výživový specialista a kouč (www.skaba.cz): Dnes se již berou za velmi kvalitní bílkoviny z luštěnin, hlavně z čočky, cizrny. Nejenom, že jsou to kvalitní bílkoviny, ale mají také protirakovinné působení na tělo. Dalšími kvalitními náhradami bílkovin z masa jsou bílkoviny ze sóji. Zde bych doporučil jako nejvhodnější fermentovanou sóju jako je např. tempeh. Také lze využívat natto a miso či 1 x týdně tofu v BIO kvalitě. Velmi kvalitní bílkoviny jsou také ve vaječném bílku. Dnes se již dají pořídit v každém dobrém obchodě zdravé výživy různé vaječné nářezy, kde je smíchaný vaječný bílek s různými druhy zeleniny. Určitě bych doporučil kozí a ovčí sýry. Hodnotné jsou také bílkoviny z ořechů. |
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.