13.04.2021 Jana Čiháková
Potíže s usínáním trápí asi třetinu lidí. Ve většině případů jde o dočasnou záležitost. Na vině může být změna ročního období, vyšší míra stresu anebo také nevhodná skladba jídelníčku. A u toho je třeba pří nápravě stavu začít.
Jíst těsně před spaním obecně není příliš dobré. Jednak zvyšujete hladinu cukrů a pak musí tělo vyvinout i poměrně dost energie na to, aby jídlo strávilo, když už má správně odpočívat a věnovat energii regeneračním procesům. Jíst bychom měli nejpozději dve hodiny před ulehnutím. Platí přitom, že cílit bychom něli na lehce stravitelná jídla.
Zcela určitě vynechte:
Čokoláda obsahuje trochu kofeinu, to však není největší problém. Zároveň obsahuje i mnoho monosacharidů. Před spaním vás spíš nabudí, než uspí.
Ačkoli jsou mléčné výrobky, nevyjímaje sýry, nenahraditelnm zdrojem bílkovin a ve stravě sehrávají jednu z nejdůležitějších rolí, před spaním se jeho konzumace nedoporučuje. Sýr obsahuje přirozeně vysoké hladiny aminokyseliny, tyraminu, díky nimž se cítíme bdělí.
Pikantní jídlo, jako je kari, pálivá omáčka a hořčice, obsahuje vysoké množství kapsaicinu. Tato chemikálie zvyšuje tělesnou teplotu tím, že zasahuje do procesu termoregulace těla, což zase narušuje spánek. Přidejte to k vysoké úrovni energie potřebné k trávení koření a můžete se rozloučit s hlubokým spánkem.
Zmrzlina, podobně jako čokoláda, způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, který se pak během spánku zhroutí. Propad cukru v krvi varuje nadledviny, že existuje nouzová situace, což zase zvyšuje hladinu kortizolu a probouzí tělo ze spánku.
Studie Evropské endokrinologické společnosti zjistila, že slaná jídla, jako jsou brambůrky a solené ořechy, narušují kvalitu spánku. Pokud se potřebujete dobře vyspat, odborníci doporučují zůstat stranou od slaných potravin alespoň dvě až tři hodiny před spaním.
Zdroj benenden.co.uk, foto shutterstock
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.