13.04.2021 Jana Čiháková
Potíže s usínáním trápí asi třetinu lidí. Ve většině případů jde o dočasnou záležitost. Na vině může být změna ročního období, vyšší míra stresu anebo také nevhodná skladba jídelníčku. A u toho je třeba pří nápravě stavu začít.
Jíst těsně před spaním obecně není příliš dobré. Jednak zvyšujete hladinu cukrů a pak musí tělo vyvinout i poměrně dost energie na to, aby jídlo strávilo, když už má správně odpočívat a věnovat energii regeneračním procesům. Jíst bychom měli nejpozději dve hodiny před ulehnutím. Platí přitom, že cílit bychom něli na lehce stravitelná jídla.
Zcela určitě vynechte:
Čokoláda obsahuje trochu kofeinu, to však není největší problém. Zároveň obsahuje i mnoho monosacharidů. Před spaním vás spíš nabudí, než uspí.
Ačkoli jsou mléčné výrobky, nevyjímaje sýry, nenahraditelnm zdrojem bílkovin a ve stravě sehrávají jednu z nejdůležitějších rolí, před spaním se jeho konzumace nedoporučuje. Sýr obsahuje přirozeně vysoké hladiny aminokyseliny, tyraminu, díky nimž se cítíme bdělí.
Pikantní jídlo, jako je kari, pálivá omáčka a hořčice, obsahuje vysoké množství kapsaicinu. Tato chemikálie zvyšuje tělesnou teplotu tím, že zasahuje do procesu termoregulace těla, což zase narušuje spánek. Přidejte to k vysoké úrovni energie potřebné k trávení koření a můžete se rozloučit s hlubokým spánkem.
Zmrzlina, podobně jako čokoláda, způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, který se pak během spánku zhroutí. Propad cukru v krvi varuje nadledviny, že existuje nouzová situace, což zase zvyšuje hladinu kortizolu a probouzí tělo ze spánku.
Studie Evropské endokrinologické společnosti zjistila, že slaná jídla, jako jsou brambůrky a solené ořechy, narušují kvalitu spánku. Pokud se potřebujete dobře vyspat, odborníci doporučují zůstat stranou od slaných potravin alespoň dvě až tři hodiny před spaním.
Zdroj benenden.co.uk, foto shutterstock
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.