Články se štítkem: sýr

ZVRAT V HISTORII? ŠVÝCAŘI MUSEJÍ DOVÁŽET SÝRY

10.07.2023 | Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze. V rozhovoru s deníkem Le Temps to řekl šéf mlékárenského svazu Boris Beuret. Kvůli otevření švýcarského trhu s mlékem v posledních letech se podle něj domácí výrobci dostali pod tlak a někteří z nich s produkcí sýra přestali.

MASO, RYBY, PIVO, SÝRY: NEBEZPEČÍ, KTERÝM SE ZABÝVÁ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN

31.03.2023 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.

DRTÍ VÁS VYSOKÉ CENY POTRAVIN? TOHLE ZVLÁDNETE DOMA A ZA MINIMUM

06.09.2022 | Zvykli jsme si, že si všechno přineseme z obchodu. Nyní, na počátku možná největšího zdražování potravin v historii, se už ale vyplatí přemýšlet, zda není lepší si některé věci připravit doma. Ačkoli se to nezdá, finanční úspora dosahuje často i 80 procent.

TEST PLÍSŇOVÝCH SÝRŮ: ZBYTEČNÉ OBAVY Z BAKTERIÍ!

09.05.2022 | Plísňové sýry jsou žádanou komoditou. Mají specifickou chuť, která doprovází celou řadu pokrmů, ale vystačí si i  samy, s  kouskem čerstvého pečiva nebo skleničkou vína. Jediný problém je, že jsou z hlediska mikrobiologie a  možného množená bakterií rizikovou potravinou. Jak v laboratoři uspěly výrobky, které jsme namátkově koupili v běžné tržní síti?

Poznáte v obchodě náhražky? Rady, jak se nenechat napálit od výrobce

15.06.2021 | S faktem, že krávy nedávají makové „mléko“, je mnoho spotřebitelů seznámeno. S tím, že z pultů vykukuje daleko více rostlinných náhražek, už ale tolik ne. Stačí pár minut a jedna, dvě uličky v obchodě a váš košík může přetékat analogy, pro které jste si patrně nepřišli.

Narušitelé spánku: Tyto potraviny před spaním raději vynechte

13.04.2021 | Potíže s usínáním trápí asi třetinu lidí. Ve většině případů jde o dočasnou záležitost. Na vině může být změna ročního období, vyšší míra stresu anebo také nevhodná skladba jídelníčku. A u toho je třeba pří nápravě stavu začít.

Fondue jako novinka? Omyl, znal ho už Homér

22.01.2021 | U nás už poměrně známý pokrm má epickou, nicméně nejednoznačnou historii. První zmínka o něm pochází už z doby Homérovy Iliady někdy kolem roku 800 až 725 před naším letopočtem, kde byla popsána jako směs kozího sýra, vína a mouky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.