19.11.2014 Redakce
Opravdu platí, že konzumace vlašských ořechů je dobrá pro náš nervový systém?
Pro nás notoricky známý a běžně pěstovaný ořešák královský je mohutný a vysoký strom, který plodí i sto let peckovice s jádrem. Dříve lidé věřili, že díky vnější podobnosti jádra s lidským mozkem jejich konzumace podporuje správný vývin mozku.
Dnes už víme, že vlašské ořechy podporují nejen mozek, ale i celou nervovou soustavu. Obsahují zejména vitaminy E a B, železo, zinek a selen. Mají dobré antioxidační účinky, snižují hladinu cholesterolu v krvi, ale pozor –při žlučníkových problémech lehce vyvolají záchvat. Protože obsahují málo sodíku, jsou vhodné pro osoby s nemocnými ledvinami a krevním oběhem. Dají se z nich vyrobit likéry, kompotují se nebo nakládají do medu či octa. Zralá jádra najdou nesčetné využití do moučníků, cukroví, dortů, pomazánek, k dekoraci a zdobení zákusků a nejrůznějších dezertů.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.