Označování potravin

Označování potravin

07.12.2015 redakce

Jaký je rozdíl mezi termíny „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost“?

Výrazem „Spotřebujte do“ spolu s uvedeným konkrétním datem na etiketě či obalu jsou označovány potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Mezi ně se řadí např. chlazená drůbež, salámy, sýry, mléčné výrobky. Po uvedeném datu si výrobek sice může uchovat své vlastnosti, ale je nutné ho správně skladovat. Ovšem pozor, takto označené potraviny nelze po uplynutí lhůty dále prodávat, a to ani řádně označené a oddělené od ostatního zboží.

Výraz „Minimální trvanlivost“ spolu s uvedeným datem označuje  minimální dobu, po kterou si potravina (konzervy, těstoviny, čokolády, sušenky) uchovává své charakteristické vlastnosti. Takovéto potraviny, avšak řádné označené a oddělené od ostatního zboží, je možno v souladu s legislativou prodávat i po uvedeném datu. Za chuťové a výživové kvality výrobku již ale výrobce neručí a odpovědnost za zdravotní nezávadnost přebírá prodejce.

Jsou však potraviny, které nemusejí být označeny ani jedním z uvedených výrazů, např. čerstvé ovoce a zelenina, pekařské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin po výrobě, sůl, cukr v pevné formě nebo ocet.


Mohlo by vás zajímat

Data spotřeby

26.08.2014 | Je pravda, že z potravin zmizí datum spotřeby?

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.