13.07.2015 Redakce
Proč je nebezpečné konzumovat nápoje přímo z plechovky?
Ve skladech potravin nedostatečně vybavených návnadami se mohou vyskytovat myši, které kontaminují obaly výkaly nebo slinami, a změní tak potravinářský produkt ve zdroj infekce. V ČR však nákazy mající původ v potravinách a obalech nehrozí.Výrobci i distributoři se řídí předpisy o ochraně proti škůdcům a o dodržování pravidel se přesvědčuje inspekce. Ochranu představuje i sekundární obal, přesto by před načnutím plechovky mělo být samozřejmostí omytí vodou či saponátem. Pokud taková možnost není, je třeba ji otřít - zminimalizuje se tak množství případných mikrobů. Další možností je použití slámky.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.