Poklady Plzeňského kraje

Poklady Plzeňského kraje

19.10.2011 Dana Večeřová

Město Plzeň a kraj, který se kolem rozprostírá, se mohou pochlubit mnohým. V poslední době především fotbalem. Avšak že je město i dostatečně kulturní dokazuje titul Město Kultury pro rok 2015. Univerzita má v kraji také svou tradici. A stejně tak potravinářství.

Stock - Božkov

Velikou chloubou produkce Plzeňského kraje je bezpochyby Stock – Božkov, která vlastní osm certifikátů KLASA. Společnost je největším výrobcem lihovin v České republice a její historie se datuje až do roku 1920.
Sluší se a patří začít s největší klasikou. Tou není nic jiného než Fernet Stock. Tajná receptura, složená ze 14 bylin proslavila tento 40 % likér i daleko za hranicemi. Jemnější Fernet Stock Citrus dochucený ovocnými plody má nižší obsah alkoholu: 30 %. Další výčet čítá stálici nápojových lístků, Božkov Tuzemský rum. Ten nesmí chybět ve vánočním cukroví, ale přiznejme si –- může i za nejednu kocovinu! Tak jako tak, vedle vánočních dobrot je grog jednou z věcí, která dělá zimu snesitelnější. Od grogu se můžeme přehoupnout ke griotce, která rovněž v sortimentu nechybí. Ať už horká nebo ledově vychlazená, Stock ví, jak na jemný likér pro dámy!
Božkov Vaječný likér vyrobený z prvotřídních vajec se rovněž může pochlubit výjimečnou kvalitou. Vodka Božkov se 37,5 % alkoholu překvapí svou vytříbenou jemností. Neznalého –- či abstinujícího –- může překvapit, že se výrobna likérů a pálenek může pochlubit i Slivovicí. Je to tak. Vedle klasické se 40 % alkoholu je tu i Slivovice Stock Excellent se 45%. Jak se říká, všeho moc škodí, a to platí u alkoholu obzvlášť, avšak co jiného utuží kořínek lépe než poctivá štamprlička?   

Kuřecí ráj

Každý správný kraj má svou drůbežárnu. A nutno podotknout, že Drůbežářský závod Klatovy dělá Plzeňskému kraji čest! Certifikát KLASA získal na valnou většinu produkovaného sortimentu. Nabízí jak celé chlazené Kuře bez drobů a Kuře na roládu, ale i různé části kuřete: Kuřecí prsní řízky, Kuřecí prsní řízky bez kůže, Kuřecí stehenní řízky, Kuřecí stehna, Kuřecí zadní čtvrtky. Dále pak v uzené úpravě: Kuřecí uzenou cihlu, Kuřecí uzená stehna a celé uzené kuře. Přípravu jídla v kuchyni usnadní Kuřecí játra na pánev s bazalkou a Kuřecí pánev Hubertus. Dále pak samozřejmě nesmí chybět nabídka uzenin, jmenovitě Kuřecí klobása se sýrem, Klatovská tlačenka z kuřecího masa, Tlačenka z kuřecího masa a delikatesní Kuřecí šunka standardní z prsních řízků.

Šunkové speciality

Dalším podnikem, který nabízí celou škálu masných výrobků, je Masokombinát Plzeň. V současné době jde o největší závod na výrobu uzenin v Čechách, který patří k nejmodernějším závodům v rámci celé Evropské unie. Svého výhradního postavení dosahuje neustálými investicemi do nových technologií, výrobních zařízení a rozšiřování provozů. První výrobní hala byla spuštěna v roce 1999 a postupně byla do roku 2009 dokončena výstavba dalších dvou výrobních hal a ostatních souvisejících provozů.
Hlavním výrobním programem jsou šunky, šunkové speciality, krájené uzeniny, balené uzeniny určené k samoobslužnému prodeji , sezónní výrobky –- grilovací zboží a především vlastní speciality s vynikající chutí a špičkovou kvalitou pod značkou Schneider, kde jsou samozřejmostí vlastní speciální receptury. U všech výrobků je velmi pečlivě dodržován výběr nejlepšího masa, koření a samozřejmě také dodržování vysokého hygienického standardu a správné výrobní praxe. Již od roku 2001 má společnost zavedený a certifikovaný systém managementu jakosti dle mezinárodního standardu ISO 9001 a samozřejmostí je také certifikace dle normy BRC Global Standard Food. Ochutnat tak můžete vše, na co si vzpomenete – v osvědčené kvalitě a navíc se značkou KLASA, kterou se pyšní již 36 výrobků.
Z nabídky uzenin jmenovitě Středočeskou klobásu, Kuřecí klobásu se sýrem, Grilovací klobásu švestkovou, Šunkové párky, výjimečné lahodné Párky s nivou, Vídeňské párky extra, Vídeňské párky se sýrem, Grilovací párek se sýrem a slaninou, Debrecínské párky, Frankfurtské párky, Kuřecí párky, ESO párky ve skopovém střívku, nebo mimo jiné Párky Extra Fitness. Z kategorie předpřipravených mas tu jsou například Grilovací tyčinky Barbecue, Grilovací tyčinky masové, předsmažená řada s názvem Dobré jídlo, která čítá Kuřecí řízek, Kuřecí nugetky, Kuřecí Cordon Blue a Kuřecí kuličky se sýrem a šunkou, Karbanátky mini a v neposlední řadě porcované a vakuově balené Vepřové kostky na guláš a Hovězí kostky na guláš.

Malý podnik jménem Jatky Blovice nabízí výtečný Lahůdkový bok s kapií nebo s česnekem. Společnost MASO WEST vyrábí Duryňskou tlačenku, Kroupová jelítka ručně špejlovaná, Aspikový hřbet s křenovou rolkou, Bagetu s kuřecími řízečky a také Bramborák.

Nejsou kroupy jako kroupy

          Na první pohled se může zdát, že tím je jasně řečeno, na co jsou v Plzeňském kraji machři. Tím ale výčet výrobků nekončí! Bílý mlýn Kepka s.r.o. nabízí celou řadu mlýnských výrobků, které svým zpracováním vyhoví všem nárokům na zdravé stravování 21. století: Ječné kroupy malé, střední, velké, Lámanka, Perličky, dále Ovesné vločky, Ovesné vločky – jemné, Pšeničné vločky a Žitné vločky. Horažďovický mlýn Josefa Brabce se zase specializuje na sypkou směs na přípravu knedlíků: Jemné knedlíky jsou velice oblíbené, alternativou k nim jsou pak Bramborové knedlíky. Směs KNEMIX se hodí na přípravu houskových i sladkých plněných knedlíků. 

A to není vše…

           Posledními lahůdkami, co stojí v kraji za zmínku, je bezpochyby tvrdý sýr ŠUMAVA – Moravský blok porcovaný z Mlékárny Klatovy, tavený sýr Delicato extra smetanové společnosti TANY Nýrsko a zajímavá specialita – Vařená dlouhá vejce z Š&L drůbežárny Vejprnice.  Mezi další výrobce, kteří v tomto kraji získali pro některý svůj výrobek ocenění kvality KLASA, patří Jan Pondělíček – pekařství a cukrářství Dvorec nebo společnost Stříbro, s.r.o. se čtyřmi jogurty CREMAVIVA (jahoda, broskev, vanilka a stracciatella).


Mohlo by vás zajímat

Chutě českých regionů III

05.05.2014 | Čemu se říkalo zemská jablka? A jak chutná pravý Křemešník z Vysočiny?

Pivo jako křen

21.03.2013 | Teprve pivo učinilo žízeň krásnou. Tento citát od neznámého autora plně vystihuje kladný vztah, jaký má k pivu lidstvo od nepaměti. Podle odborné definice je pivo lihový nápoj připravený neúplným vykvašením zcukernatělého a chmelem okořeněného sladového výluhu. Pije se ve stavu mírného dokvašování. Obsahuje 2 - 7 % alkoholu, 0,3 - 0,5 % CO2 a 3 - 12 % extraktu, který tvoří převážně nezkvašený cukr, dextrin, glycerin, bílkoviny a látky vylouhované z chmele.

Počet značek s označením České pivo roste

28.08.2013 | Chráněné zeměpisné označení České pivo aktuálně používá 16 pivovarů pro 77 značek piva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.