Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

16.06.2021 Jana Čiháková

Inspektorky Státní veterinární správy z Jihočeského kraje zjistily, že kuřecí maso, pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Kuřecí maso pocházelo z Polska. Z masa chtěl provozovatel vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů. "Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu. Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.

Nebylo to poprvé

Stejnému výrobci kebabů uložili veterináři již loni dvě pokuty. První za stejný problém: zjistili, že v kuřecím mase určeném ke zpracování, jež rovněž pocházelo z Polska, byla salmonela. Druhá sankce byla za nevyhovující stav prostor a zařízení. "Obě pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Výrobce dodává polotovary k výrobě kebabů provozovnám v ČR i zahraničí," sdělil ČTK za SVS Petr Majer.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

Zdroj SZPI a ČTK, foto SZPI


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.