20.10.2014 Renata Reihserová
Znáte něco lepšího, než vůni klobásek linoucí se z domácí udírny?
Ingredience: 1,2 kg hovězí kližky, 5 kg vepřového plecka, 0,8 kg hřbetního vepřového sádla, 30 g tuzemského česneku, 17 g sladké papriky, 10 g ostré papriky, 10 g mletého kmínu, ¾ lžíce mletého pepře, 750 ml vody, 126 g soli
Postup: Maso a hřbetní sádlo nakrájíme na malé kousíčky, naložíme do soli a necháme v chladnu odležet cca 14 dní. Hovězí kližku umeleme a postupně přimícháváme vodu (asi 20 minut). Vznikne nám tzv. spojka, do které pak přidáváme další ingredience. Přidáme hřbetní sádlo, česnek a všechna dochucovadla. Dobře promícháme. Poté se směs vtláčí do předem namočených střívek. Takto připravené klobásky necháme přes noc odpočívat v chladnu a až ráno je vložíme do připravené udírny. Je dobré v udírně držet teplotu asi 80 °C. Takto opracované klobásky jsou na konci uzení tepelně zpracované tak, že by mělo být bezpečné je jíst i neuvařené. Doporučená doba uzení je cca 5,5 hodiny.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.