27.10.2022 Jana Čiháková
Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které prohřeje více než horká sprcha. Uvařili jsme totiž z potravin, které mají termický efekt. Užijte si je od snídaně až po sladkou tečku na konec.
I naše babičky dobře věděly, že teplá snídaně je skvělý start do nového dne, tak hurá do toho!
Vsaďte na účinky ovesné kaše
Vločky uvařte v mléce na hutnou kaši. Mezitím si v druhém kastrůlku uduste nakrájené jablko s hruškou spolu s kořením a troškou vody. Kaši z vloček přendejte do misky a přelijte uvařeným ovocem, odstraňte koření. Vše posypte oříšky a zakápněte medem.
Vsaďte na pořádný vývar, podzimní plody plné vitamínů, chilli i zázvor.
Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem
Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.
Kombinaci masa, zeleniny a vína se prostě nic nevyrovná. Nechte se prohřát pořádnou porcí této dobroty.
Kotlík s hovězím masem na špeku, víně a bylinkách
Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujete cibulku s rozkrájeným špekem. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně opečte, vyndejte a nechte stranou. Do stejného hrnce pak hoďte na kousky nakrájené hovězí a zprudka jej opečte. Poté k masu přihoďte opečenou zeleninu se špekem, zaprašte moukou a společně znovu krátce opečte. Směs zalijte vínem a povařte alespoň 3 minuty, aby se odpařil alkohol. Následně přilijte vývar, přidejte koření a tymián. Duste takto připravenou směs alespoň dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nakonec podávejte s čerstvou petrželkou. Jako příloha se skvěle hodí opečené brambory, pečivo nebo bramborová kaše.
Zapomeňte na tabulky čokolády a zkuste o něco zdravější variantu pro vaše mlsánÍ.
Pečené hrušky s domácím „pribináčkem“
Hrušky omyjte, rozkrojte na půl a dejte na pečícím papíře péct do vyhřáté trouby zhruba na deset minut. Musí být lehce opečené a měkké.
Mezitím si v misce ušlehejte smetanu do tuha a poté přidejte tvaroh. Pak přimíchejte dvě lžíce medu a vanilku. Vznikne vám lahodná směs, která bude svou chutí velmi připomínat pribináček. Hotovým krémem hojně ozdobte opečené hrušky, posypte oříšky a zakápněte medem. Mňam!
I když obvykle preferujete lehčí večeře ve formě salátu, zkuste pro tentokrát teplé a hutné pokrmy, které pohladí tělo i duši. Báječně se hodí polévky, kaše i lehká masa s pořádným sosem. Vsadit můžete i na luštěniny, ze kterých se dá přímo kouzlit. Udělejte však pro své spokojené trávení maximum a nechte je co nejdéle namočené, aby byly lehce stravitelné.
Kovbojské fazole
Na trošce oleje si krátce osmahněte pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a posypte oreganem. Do osmahnutého masa přihoďte nakrájenou papriku a krátce orestujte. Poté do směsi vylijte drcená rajčata a kečup. Nechte probublávat zhruba 10 minut. Nakonec přidejte předem namočené a uvařené fazole, kukuřici, dochuťte špetkou chilli, solí, pepřem a případně i cukrem. Servírujte hojně posypané bylinkami například s domácím pečivem.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.