PŘITUHUJE? TATO JÍDLA MAJÍ TEPLO UKRYTÉ V SOBĚ + RECEPTY

PŘITUHUJE? TATO JÍDLA MAJÍ TEPLO UKRYTÉ V SOBĚ + RECEPTY

27.10.2022 Jana Čiháková

Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které prohřeje více než horká sprcha. Uvařili jsme totiž z potravin, které mají termický efekt. Užijte si je od snídaně až po sladkou tečku na konec.

SPRÁVNÝ START

I naše babičky dobře věděly, že teplá snídaně je skvělý start do nového dne, tak hurá do toho!

Vsaďte na účinky ovesné kaše

  • - 100 g mletých ovesných vloček
  • - 1 jablko
  • - 1 hruška
  • - 1 hrnek plnotučného mléka
  • - menší hrst vlašských ořechů
  • - špetka skořice
  • - hvězdička badyánu
  • - 1 hřebíček
  • - lžička medu 

Vločky uvařte v mléce na hutnou kaši. Mezitím si v druhém kastrůlku uduste nakrájené jablko s hruškou spolu s kořením a troškou vody. Kaši z vloček přendejte do misky a přelijte uvařeným ovocem, odstraňte koření. Vše posypte oříšky a zakápněte medem.

POLÉVKA JE GRUNT

Vsaďte na pořádný vývar, podzimní plody plné vitamínů, chilli i zázvor.

Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem

  • - 1 l silného hovězího vývaru
  • - 2 brambory
  • - 2 mrkve
  • - 100 g celeru
  • - 300 g dýně
  • - 3 stroužky česneku
  • - 1 cibule
  • - 1 lžička nasekaného zázvoru
  • - špetka mletého chilli
  • - 1 kelímek šlehačky
  • - sůl, pepř
  • - slunečnicová semínka
  • - citronová šťáva
  • - lžíce oleje

 

Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.

OBĚD, KTERÝ MÁ GRÁDY

Kombinaci masa, zeleniny a vína se prostě nic nevyrovná. Nechte se prohřát pořádnou porcí této dobroty.

Kotlík s hovězím masem na špeku, víně a bylinkách

  • - 500 g hovězího zadního
  • - 100 g špeku
  • - 2 mrkve
  • - 2 cibule
  • - 50 g celeru
  • - 1 petržel
  • - 1 l silného vývaru
  • - 200 ml červeného vína
  • - 1 kulička nového koření
  • - 1 bobkový list
  • - snítka čerstvého tymiánu
  • - čerstvá petržel
  • - lžíce olejE
  • - lžíce hladké mouky
  • - sůl, pepř

Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujete cibulku s rozkrájeným špekem. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně opečte, vyndejte a nechte stranou. Do stejného hrnce pak hoďte na kousky nakrájené hovězí a zprudka jej opečte. Poté k masu přihoďte opečenou zeleninu se špekem, zaprašte moukou a společně znovu krátce opečte. Směs zalijte vínem a povařte alespoň 3 minuty, aby se odpařil alkohol. Následně přilijte vývar, přidejte koření a tymián. Duste takto připravenou směs alespoň dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nakonec podávejte s čerstvou petrželkou. Jako příloha se skvěle hodí opečené brambory, pečivo nebo bramborová kaše.

TEČKA NA ZÁVĚR

Zapomeňte na tabulky čokolády a zkuste o něco zdravější variantu pro vaše mlsánÍ. 

Pečené hrušky s domácím „pribináčkem“

  • - 3 ks větších hrušek
  • - 1 měkký tvaroh
  • - 1 šlehačka
  • - 2 lžíce medu
  • - špetka vanilky
  • - hrst nasekaných vlašských ořechů
  • - med na dozdobení a doslazení

 

Hrušky omyjte, rozkrojte na půl a dejte na pečícím papíře péct do vyhřáté trouby zhruba na deset minut. Musí být lehce opečené a měkké.

Mezitím si v misce ušlehejte smetanu do tuha a poté přidejte tvaroh. Pak přimíchejte dvě lžíce medu a vanilku. Vznikne vám lahodná směs, která bude svou chutí velmi připomínat pribináček. Hotovým krémem hojně ozdobte opečené hrušky, posypte oříšky a zakápněte medem. Mňam!

NA DOBROU NOC

I když obvykle preferujete lehčí večeře ve formě salátu, zkuste pro tentokrát teplé a hutné pokrmy, které pohladí tělo i duši. Báječně se hodí polévky, kaše i lehká masa s pořádným sosem. Vsadit můžete i na luštěniny, ze kterých se dá přímo kouzlit. Udělejte však pro své spokojené trávení maximum a nechte je co nejdéle namočené, aby byly lehce stravitelné.

Kovbojské fazole

  • - 1 hrnek uvařených červených fazolí
  • - 250 g mletého masa (jakékoli)
  • - 1 menší plechovka kukuřice
  • - 2 papriky (žlutá a červená)
  • - 1 cibule
  • - 2 stroužky česneku
  • - 1 plechovka drcených rajčat
  • - 3 lžíce kečupu
  • - špetka chilli
  • - špetka oregana
  • - lžíce oleje
  • - sůl, pepř, cukr
  • - bylinky dle chuti

Na trošce oleje si krátce osmahněte pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a posypte oreganem. Do osmahnutého masa přihoďte nakrájenou papriku a krátce orestujte. Poté do směsi vylijte drcená rajčata a kečup. Nechte probublávat zhruba 10 minut. Nakonec přidejte předem namočené a uvařené fazole, kukuřici, dochuťte špetkou chilli, solí, pepřem a případně i cukrem. Servírujte hojně posypané bylinkami například s domácím pečivem.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.