13.01.2014 SPZI
Na jaký úřad se mám obrátit se stížností na provozovnu rychlého občerstvení?
Veřejné stravování, tj. i rychlé občerstvení, je v kompetenci orgánů ochrany veřejného zdraví. Krajské hygienické stanice (KHS) vykonávají dozor nad bezpečností a dodržováním hygienických požadavků v rámci provozované hostinské živnosti v restauračních zařízeních všech typů - tj. restaurace, hotely, bary, penziony, pivnice, bistra, bufety, stánky rychlého občerstvení, apod. Kontakty na jednotlivé KHS, kam můžete podat podnět ke kontrole, najdete na adrese: http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=kategorie&kod=0035
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.