17.04.2012 Redakce
V rámci veletrhu Salima Brno se uskutečnilo i slavnostní předávání certifikátů KLASA.
Cenu převzal: Robert Vyšata, předseda družstva, 602 313 482
Celkový počet oceněných výrobků: 2
Charakteristika společnosti:
Družstvo Bohemia Apple vzniklo v roce 2008. Má šest členů, z nichž největším členem je společnost Sady Tuchoraz, s.r.o., která se pěstováním jablek zabývá téměř 20 let a která obhospodařuje přes 340 hektarů vlastních jablečných sadů. Ovoce z naší produkce každoročně vyhovuje požadavkům a rozborům, zejména ekologicky přijatelných metod pěstování, zvýšené ochrany životního prostředí a lidského zdraví. Díky tomu může používat ochrannou známku Sispo (Svaz pro integrované systémy produkce ovoce). Družstvo je držitelem certifikátů Klasa na balená jablka, HACCP a IFS.
Jablečné sady jsou stále modernizovány a obnovovány. V letech 2009–2010 došlo k výstavbě dvou nových sadů o celkové výměře 80 hektarů. Tyto sady jsou plně zavlažovány a chráněny protikroupovými sítěmi. Roční produkce družstva se pohybuje mezi sedmi až osmi tisíci tunami jablek. K hlavním odrůdám patří například Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Gloster, Jonagold a Idared. Družstvo Bohemia Apple patří k největším soukromým producentům jablek pro výrobu dětské výživy (baby food apples & residiue free apples) ve střední Evropě. Ke skladování produkce využívá družstvo moderní ULO (ultra low oxygen) a chlazené boxy o celkové kapacitě 5600 tun. Ke zpracovávání vlastní produkce jablek využívá třídicí a balicí technologie od firem Greefa, Sorma, Sado atd. V roce 2011 družstvo zprovoznilo novou výrobní linku na výrobu 100% jablečného moštu. Tento mošt dodává Bohemia Apple, družstvo do obchodní sítě pod obchodním názvem Bohemia mošt v 5ti litrových bag in boxech.
Charakteristika výrobků: 1
Jedná se o 100% jablečnou šťávu s dužninou, bez přidaných cukrů. Výrobek obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry. Výrobek je bez přidaných aromat, barviv a chemických látek. Sediment není na závadu a je důkazem, že se jedná o přírodní produkt. Mošt prochází jemnou pasterací, která zvyšuje trvanlivost výrobku a minimálně ovlivňuje chuť moštu. Je vyráběn pouze z jablek pocházejících z České republiky. Barva moštu je ovlivněna odrůdou jablka, ze kterého se mošt vyrábí, proto se mohou jednotlivé šarže barevně lišit.
Cenu převzal: Ing. Stanislav Kolorz, ředitel společnosti, 736 480 554
Celkový počet oceněných výrobků: 5
Charakteristika společnosti:
Společnost Ekomilk s.r.o z Frýdku-Místku patří mezí středně velké mlékárny v České republice. Svou mlékárenskou činnost začala před šesti lety, kdy v areálu bývalé mlékárny ve Frýdku-Místku navázala na dlouholetou tradici zpracování syrového kravského mléka a výroby mlékárenských výrobků, která se datuje v tomto podbeskydském městě od 20. let minulého století. Tato mlékárna, i přes svou velmi krátkou historii, patří mezi potravinářské podniky, které v posledních létech obdržely za své výrobky mnoho ocenění.
Mlékárna Ekomilk velmi sází na stránku kvality svých vyráběných výrobků. V součastné době Ekomilk vyrábí a dodává svým zákazníkům více jak 30 druhů především čerstvých mléčných výrobků. V současné době mlékárna má cca 500 odběratelů (školská zařízení, příspěvkové organizace, domovy důchodců, gastro výrobny, pekárny, cukrárny atd.). Výrobky Ekomilk můžete také objevit v ryze českých řetězcích jako Inva, Jednoty, Coop, apod. a také v nadnárodních řetězcích jako Penny Market, Tesco, Kaufland, Makro, Globus apod. Mlékárna Ekomilk s.r.o. je zapojená do programu EU a Mze ČR „Mléko do škol“ a dodává do více jak 60 školských zařízení čerstvé mléčné svačinky. Hlavním cílem společnosti je nabídnout svému zákazníkovi poctivý, český, čerstvý a zdraví prospěšný mlékárenský výrobek špičkové kvality, který je vyroben bez jakýchkoliv konzervantů, umělých barviv a aromat.
Charakteristika výrobků: 1
Tento tradiční tvaroh, který je chloubou mlékárny EKOMILK, je velmi žádaný v širokém okolí. Kromě drobných spotřebitelů ho používá většina pekáren a cukráren v Moravskoslezském regionu. Byl také použit do svatebních koláčů synů našeho pana prezidenta Václava KLAUSE. Tento výrobek je zpracován z kvalitní suroviny z podhůří Beskyd, která zaručuje dobré senzorické vlastnosti. Tvaroh je vyráběn klasickou metodou v tvarohářských vanách, která je používána v mlékárenství ve Frýdku-Místku od vzniku mlékárny, tj. od 20. let 20. století. Tento tvaroh je dodáván zákazníkovi v PE sáčcích a pytlích a AL folií. Tvaroh v sáčcích a pytlích, který je balen ručně, je hrudkovitý a má původní tvarohovou strukturu jakou pamatují naše babičky, kdy si dělaly domácí tvaroh. Získal řadu ocenění např. nejlepší mlékárenský výrobek České republiky, Nejlepší potravina Moravskoslezského kraje.
Cenu převzal: Ing. Pavel Vybíral, generální ředitel a předseda představenstva
Celkový počet oceněných výrobků: 17
Charakteristika společnosti:
Polabské mlékárny a.s. sídlí v Poděbradech a jsou největším výrobcem tvarohu a tvarohových specialit v České republice. Historie společnosti se datuje od roku 1933. Výrobky této společnosti můžete zakoupit po celé republice jak v malých obchodech, které zásobují vlastní dopravou v regionu, nebo přes velkoobchody, tak v obchodních řetězcích. Portfolio výrobků začíná u základních řad tradičních bílých tvarohů, které najdou uplatnění v každé kuchyni při přípravě široké škály sladkých i slaných pokrmů. Dále ochucené ovocné tvarohy, které v kteroukoli denní dobu poslouží jako zdravá svačina. Velmi oblíbené řady dezertů jsou určeny nejen pro ty, kteří rádi mlsají, ale i pro zákazníky, kteří kladou důraz na zdravou výživu s obsahem vitamínů.
Charakteristika výrobků: 1
Tvaroháček smetanový doplnil již tradiční řadu Tvaroháčků vanilkového a kakaového, které jsou držiteli prestižní značky kvality Klasa. Tvaroháček smetanový je vyrobený výhradně z českého mléka a smetany. Neobsahuje lepek, umělá sladidla ani žádné konzervanty. Není našlehaný dusíkem ani termizovaný. Tvaroháček smetanový je český výrobek s tradicí na trhu vyráběný v Poděbradech.
Cenu převzal: Tomáš Fábel, ředitel, 602 154 887
Celkový počet oceněných výrobků: 13
Charakteristika společnosti:
Společnost Procházka spol. s r.o., která provozuje výrobní závod v Roudnici nad Labem, je hlavním pilířem společnosti Procházka holding, a.s. Společnost navazuje ve své činnosti na tradici řeznického mistra Bohumila Procházky, který za první republiky proslul svou kvalitou a umem. Jeho původní obchod a dílna v Terezíně byly první provozovnou, kterou zakladatelé novodobé společnosti Procházka, čtyři individuální podnikatelé, privatizovali a se souhlasem jeho manželky převzali i jméno „Procházka“ do názvu společnosti. Společnost postupně získávala další provozovny, prodejny i výrobní závody. Rozsah činností si vyžádal restruktualizaci, která vyvrcholila koncentrací výrobních prostor v Roudnici nad Labem a byla založena společnost Procházka Maso Uzeniny spol. s r.o., která začala provozovat prodejny. Výrobní provozy prošly rozsáhlou modernizací, která odpovídá normám EU.
Společnost Procházka sleduje požadavky svých zákazníků a trendy trhu. Vyvíjí nové řeznické výrobky. Každoročně je obměněna sortimentní nabídka a uvedeno na trh přes dvacet novinek. Samozřejmostí je využívání nejnovějších poznatků v oboru. Firma vyprodukuje až 70 tun masa a 80 tun masných výrobků denně. V roce 2008 dosáhla Procházka, a.s. obratu 1,7 miliardy Kč při prodeji přes 27 000 tun masa a masných výrobků. Společnost Procházka, a.s. je certifikovaný (ISO 9001, IFS), perspektivní výrobce a dodavatel masa, masných a lahůdkářských výrobků. V roce 2011 se společnost Procházka stává členem skupiny AGROFERT HOLDING, a.s.
Charakteristika výrobků: 4
masný výrobek tepelně opracovaný. Vyrobený podle receptury schválené jako Zaručená tradiční specialita. Homogenní dílo okořeněné paprikou, naražené do skopového střeva. Tepelně opracované uzením.
masný výrobek tepelně opracovaný. Vyrobený podle receptury schválené jako Zaručená tradiční specialita. Homogenní dílo s vložkou z vepřové slaniny, narážené do přírodních střev. Jednotlivé porce jsou ručně oddělovány provázkem. Tepelně opracované uzením.
masný výrobek tepelně opracovaný. Játrový vařený výrobek s vysokým podílem jater. Pevná a krájitelná konzistence, povrch krytý vepřovým sádlem. Ve tvaru bloku.
Výběrový libový bok lisovaný. Po tepelném opracování je vyjmut z formy a zauzen, čímž získává povrch výrobku zlatou barvu a výrobek jemnou chuť po zauzení.
Cenu převzal: Ing. Pavel Tomáš, jednatel společnosti, 602 416 006, náhradnice Bc. Šárka Šíšová, ředitelka výrobního závodu, 723 368 848
Celkový počet oceněných výrobků: 5
Charakteristika společnosti:
PT servis konzervárna spol. s r.o. působí na trhu konzervovaných potravin od roku 2000, kdy došlo k zakoupení závodu REKORD v Táboře fyzickou osobou majitele ing. Pavla Tomáše, který se konzervovanými produkty zabývá již od roku 1992, výrobní podnik a společnost přejmenoval na PT servis konzervárna spol. s r.o. Všechny vyráběné produkty jsou produkovány pod dohledem a řízením jakosti. PT servis konzervárna spol. s r.o. se řadí mezi přední výrobce, dodavatele a distributory značkových konzervovaných produktů VIVA, vyráběných dle mezinárodní potravinářské normy IFS, se zavedeným systémem kritických kontrolních bodů - certifikace HACCP a řízením bezpečného potravinového provozu a řetězce.
PT servis konzervárna spol. s r.o. je dodavatel do zahraničních řetězců, nezávislých VO, zásobuje školní jídelny a je významným dodavatelem do výroben rychlého občerstvení a gastronomických provozoven po celé ČR. PT servis konzervárna je ryze českou společností, je vlastněna českým kapitálem a navazuje na obnovenou tradici konzervárny v Táboře. PT servis konzervárna zaměstnává v plné sezóně 256 lidí z celé ČR. Převážnou část zaměstnanců tvoří obyvatelé města Tábor a jeho okolí. Na historickou přítomnost nezapomínáme ani u našich produktů, některé pojmenováváme po jihočeských osobnostech nebo místopisných názvech.
Charakteristika výrobků: 1
Okurky velikosti 5 – 7, které jsou podélně tříděné, pochází ze znojemské oblasti. Také ostatní zelenina, mrkev, cibulky jsou od českých dodavatelů z oblasti Litoměřicka a Terezína. Klasický nálev s kořením je doslazen cukrem. Pikantní příchuť zelenině dodává feferonka. Vyrobeno je výhradně ze surovin od českých dodavatelů.
Cenu převzal: Ing. Milan Říha, místopředseda představenstva, 724 724 727
Celkový počet oceněných výrobků: 39
Charakteristika společnosti:
Společnost Vodňanská drůbež, a.s. je součástí významné společnosti AGROFERT HOLDING, a.s.. V současné době je Vodňanská drůbež, a.s. největším výrobcem, zpracovatelem a dodavatelem drůbežího masa v České republice. Její výrobní a zpracovatelská činnost je soustředěna do čtyř výrobních závodů. Ve dvou výrobních závodech se zpracovávají jatečná kuřata, jeden závod se specializuje na opracování jatečných kachen, speciálních kuřat a slepic. Společnost je jediným zpracovatelem kachního masa v České republice. Ve čtvrtém závodě se vyrábí tvarované tepelně neopracované a smažené polotovary a kuřecí díly.
Celková kapacita na zpracování je 265 000 kusů kuřat denně, což představuje roční objem 130 000 tun zpracovaného kuřecího masa. V případě kachen se roční objem zpracovaného kachního masa pohybuje kolem 3 500 tun. Všechny závody společnosti Vodňanská drůbež, a.s. splňují přísné veterinárně-hygienické normy ČR a EU a jsou certifikovány mezinárodními standardy pro bezpečnost potravin BRC a IFS, což je zárukou toho, že hotový výrobek splňuje všechny jakostní a bezpečnostní ukazatele. Zpracovávaná drůbež je pouze českého původu a pochází z uzavřených a kontrolovaných chovů. Filozofií firmy je produkovat pouze české a kvalitní potraviny a konečnému spotřebiteli zaručit zdravotní bezpečnost všech výrobků.
Charakteristika výrobků: 2
Jedná se o tepelně opracovaný masný výrobek, určený k přímé spotřebě. Hlavní fází tepelného opracování, která vytváří charakteristické znaky tohoto výrobku je uzení. Základní surovinou pro jeho výrobu jsou čerstvá kuřecí horní stehna s kůží a bez kůže, která jsou získávána z kuřat chovaných v České republice. Tento výrobek je určen pro širokou škálu spotřebitelů a je možné jej konzumovat za studena nebo po libovolné tepelné úpravě. Vyznačují se zlatočervenou barvou na povrchu. Výrobek má lahodnou chuť, příjemnou vůni po uzeném kuřecím mase a na skusu jsou mírně šťavnatá a křehká.
Cenu převzal: Mgr. Pavel Štochl, obchodní ředitel, 724 342 029
Celkový počet oceněných výrobků: 27
Charakteristika společnosti:
V malebném jihočeském městě Písek, ležícím na břehu zlatonosné řeky Otavy, má tradice řeznického řemesla velmi hluboké kořeny. Novodobá historie společnosti ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s. se píše od roku 1993. V našem podniku se intenzivně pracovalo na modernizaci a rozšíření výrobních prostor. Písecké výrobky nesou nejen originální registrované názvy, ale také jejich receptura je tradiční. Mnoho výrobků dostalo ocenění na potravinářských výstavách a soutěžích. ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a. s. patří mezi největší producenty masa a masných výrobků.
Charakteristika výrobků: 2
Svou technologií výroby patří tyto výrobky do skupiny trvanlivé fermentované masné výrobky. Vyrábí se v pověstných píseckých zracích komorách. Jsou vyrobeny pouze z vybraného vepřového masa. Charakteristický je malý průměr střívka, jen 18 mm, což má pozitivní vliv při skusu a na velikost sousta. Vysoký obsah čistých svalových bílkovin a nízký obsah tuku dělá z tohoto výrobku plnohodnotnou svačinku pro doplnění energie po náročném dni, na turistických výpravách. Aromatické vlastnosti použitého koření vyzdvihují chuť výrobku. Nejsou použita žádná barviva a zvýrazňovače chuti.
23.07.2012 | Najít v okolí někoho, kdo nemá rád sušenky, oplatky nebo perník je snad nemožné. Každý z nás alespoň příležitostně neodolá a kousek trvanlivého pečiva sní. Přestože přesný časový úsek minimální spotřeby není stanoven, je zažité, že trvanlivé pečivo má minimální trvanlivost dva měsíce. Do této skupiny ještě patří pečivo ze šlehaných hmot, suchary a preclíky. Oplatky, sušenky a perník však hrají prim a představují největší podíl v objemu výroby.
30.10.2012 | Med je jedním z nejstarších člověkem používaných sladidel. Barva, chuť, konzistence a kvalita medu závisí na zdroji nektaru, stejně jako na použité výrobní metodě. Obecně platí, že čím má med tmavší barvu, tím má výraznější chuť. Pro mnoho komerčních účelů se med pasterizuje a míchá, aby se dosáhlo jednotné chuti a struktury, ale i z hlediska chuti a zdraví je lepší kupovat surový, nefiltrovaný med z jednoho zdroje květin. Med obsahuje některé vitaminy skupiny B, jako thiamin, riboflavin a niacin. Ze stopových prvků železo, měď, vápník a hořčík.
21.03.2013 | Teprve pivo učinilo žízeň krásnou. Tento citát od neznámého autora plně vystihuje kladný vztah, jaký má k pivu lidstvo od nepaměti. Podle odborné definice je pivo lihový nápoj připravený neúplným vykvašením zcukernatělého a chmelem okořeněného sladového výluhu. Pije se ve stavu mírného dokvašování. Obsahuje 2 - 7 % alkoholu, 0,3 - 0,5 % CO2 a 3 - 12 % extraktu, který tvoří převážně nezkvašený cukr, dextrin, glycerin, bílkoviny a látky vylouhované z chmele.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.