19.05.2022 Jana Čiháková
Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie
Výzkum se uskutečnil celkem v jedenácti evropských zemích. Hlavním důvodem je, že zdravější jídla jsou v nabídkách tuzemských restaurací dražší než ta klasická. V jiných zemích je tato strava cenově dostupnější.
Zdravá jídla jako saláty nebo ryby nyní vyžadují v restauracích Češi vůbec nejméně ze všech Evropanů. Podle tvrzení restauratérů je preferuje jen 23 procent lidí. Evropský průměr je mnohem výše – lehká a dobře stravitelná jídla si vybírá nadpoloviční většina (56 %) obyvatel starého kontinentu. Vůbec nejvíce je v restauracích, podle obsluhy, vyžadují Řekové následovaní Belgičany a Italy.
Menší zájem o vyvážená jídla v Česku potvrzují samotní strávníci: V Evropě nabídku zdravých jídel očekává v průměru 74 % návštěvníků restaurací, v Česku je to jen 42 procent lidí. Preference zdravého stravování je přitom výraznější v původních členských zemích EU než u nováčků. A zdravá strava dominuje také více na jihu Evropy než severněji umístěným zemím. Nejčastěji ji vyžadují v restauracích Portugalci, Řekové a Španělé.
Největší překážkou, která brání tomu, aby se lehčí jídla ve velkém natrvalo prosadila do jídelníčků restaurací, je cena. Téměř tři čtvrtiny tuzemských restaurací (73 %) tvrdí, že příprava těchto jídel vyjde dráž, a to má za výsledek jejich vyšší ceny. V evropském průměru je to mnohem méně – vyšší ceny zdravých jídel hlásí polovina restauratérů ze všech evropských zemí, které se průzkumu účastnily.
Na nejhorší místo v žebříčku zdravého stravování Česko spadlo v průběhu koronakrize. Zdravěji se nyní stravuje podle vlastních slov o 15 procent více Čechů v porovnání s před-covidovou dobou. V rámci celé Evropy deklaruje zlepšení 22 procent respondentů.
Na to, že Česko roste ve zdravém stravování pomaleji než zbytek Evropy, má vliv více faktorů. V restauracích se během lockdownu omezila nabídka a soustředily se na vaření klasických hotových jídel. „Lidé si navykli v covidové době připravovat zdravější jídla doma a nosit si je s sebou do práce v krabičkách. Tento trend přetrval až do současnosti, a ještě je v poslední době podpořen zvyšováním cen jídel v restauracích, obzvláště těch, která spadají do kategorie zdravějších,“ říká členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za korporátní vztahy Aneta Martišková.
S tím souhlasí i expertka na zdravou stravu Iva Málková ze společnosti STOB – Stop obezitě: „Ti, co stravu více řeší a chtějí jíst zdravěji, si spíše uvaří doma a do restaurace tolik nechodí. Kdo jde do stravovacího zařízení, ten tam očekává klasiku: česká jídla jako knedlíky, omáčky, smažený sýr apod. Nicméně pokud by nabídka restaurací byla v tomto ohledu pestřejší a byla k dispozici i nutričně vyváženější jídla, chutně uvařená a za rozumnou cenu, věřím, že by to strávníci ocenili a i o tato jídla by byl zájem.“
K propadu na žebříčku přispěl i vliv nově zavedeného stravovacího paušálu, který z části nahrazuje stravenky. Podle několika průzkumů s ním lidé utrácejí v restauracích méně a s ohledem na vyšší ceny vyvážených jídel jedí méně zdravě než ti, kdo pobírají stravenky.
Iva Málková k tomu doplňuje: „Vzhledem k narůstajícímu počtu lidí s nadváhou a obezitou je do budoucna potřeba zapracovat na zlepšení a osvětě na obou stranách – zlepšit nabídku restaurací a zároveň je velmi důležité edukovat strávníky, aby si lehčí jídla vybírali a vyžadovali je. Pokud o tato jídla nebude ze strany strávníků zájem, je logické, že je restaurace v nabídce mít nebudou nebo jejich cena bude s ohledem na malou poptávku vysoká.“
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
12.08.2024 | Tukužroutská polévka je často zmiňována jako zázračný způsob, jak rychle shodit přebytečná kila. Tento koncept slibuje dramatický úbytek váhy během několika dní, a to pouze konzumací specifické polévky bohaté na zeleninu, která má údajně schopnost "spalovat tuky". Avšak při bližším zkoumání se ukazuje, že tato dieta je nejen neudržitelná, ale také neúčinná pro dlouhodobé udržení zdravé tělesné hmotnosti.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.