05.08.2010 Tomáš Miškovský
Pěkné léto stále pokračuje, sluníčko hřeje, naši oslavenci prožívají nádherné aktivní léto naplno. K tomu patří nejen poznávací výlety na kole, pěšky či na vodě, ale i netradiční letní sporty. Samozřejmě nesmíme zapomenout na zábavu nebo relaxaci u letních koktejlů a lehkých, dobře stravitelných jídel.
Oskar znovu podlehl historii Keltů a vydá se na výlet do muzea Nového Strašecí, kde je stálá expozice o Keltech ve středních Čechách s výborným doprovodným programem.
Gustav, naše ranní ptáče, si nenechá ujít rybaření s kamarády. Je to nejen sport, ale hlavně příjemné a poklidné posezení, kde si i dobře odreagujete.
Milušea sladký koktejl. Do mixeru nalijeme 4 cl Finlandia vodky, 1 cl banánového sirupu, ½ banánu, 2 cl citrónové šťávy a 2 cl limetkového džusu zpracujeme s drceným ledem v mixeru. Nalijeme do velkého tumbleru a ozdobíme plátkem banánu.
Dominik se toto léto zamiloval do sportu léta windsurfing. Zkouší to skoro pořád na vodní nádrži Nové Mlýny u Pálavy, kde jsou dobré podmínky nejen na to, ale i koupání a rybolov.
Kristián je z Tróji a nedá dopustit na dopolední procházky probouzející se pražskou ZOO. Víte jak vypadá Berneška kanadská, Mundžak malý, Tapír nebo Kůň Převalský?
Oldřiška v horkých letních dnech připraví lehký salát ze 4 plátků slaniny, 1 lžíce mleté papriky, 250 g měkkého salámu, tvrdého sýra, 4 nakládaných okurek, pár oliv, dvou cibulí, 1 šálku kozích rohů a červené papriky. Vše nakrájí, dá do mísy, přelije a zamíchá zálivkou složenou z bylinek, oleje, cukru, soli a octa. Podáváme s opečenými bramborami.
Lada a Soběslav jsou milovníci cykloturistiky, připravili si pěkný víkendový výlet na kole po stopách využívání vodní a větrné energie do Hranic u Olomouce. Zde je nenáročný terén a ještě se hodně dozvědí o větrných a vodních mlýnech.
Teplé dny vylákají ven nejen Romana, ale i mnoho hmyzu, který nám může značně znepříjemnit léto. Pro člověka alergického může bodnutí znamenat i ohrožení života. Proto buďte více pozorní při konzumování sladkých pokrmů, abyste se vyhnuli bodnutí do ústní dutiny. Místo bodnutí je dobré omýt vodou a chladit i jeho okolí vším, co je na dosah. Třeba i pytlíkem zmrzlé zeleniny nebo jen studeným obalem od piva.
Vavřinec je opravdový borec. Zkusili jsme si sním neobvyklé frisbee nebo-li házení létajícím talířem, kterému se říká „DiscGolf“. Je to kombinace golfu a fresbee, kde cílem hry je podobně jako v golfu dokončit jamku co nejmenším počtem úderů – tedy hodů. Opravdu nečekaný odvaz s plno zábavy.
Rodačka z Olomouce Zuzana zbožňujestředeční vyhlídkové plavby na raftech pod krásnými památkami města Olomouce po ramenu řeky Moravy Mlýnském potoku. Zde si vychutná nezapomenutelný pohled na Přemyslovský palác, kostel sv. Michaela, Botanickou zahradu a dojíždí se až k mostu u Tržnice.
Klára si sýr vhodný ke strouhání nastrouhá nahrubo. Vloží do mísy k přípravě salátu. Dvě spařená rajčata oloupe a pokrájí na kostky, přidá ke strouhanému sýru spolu s paprikou pokrájenou na tenké nudličky. Dále přidá mladé cibulky nakrájené na kolečka, ředkvičky nastrouhané nahrubo a šunku pokrájenou na malé kostky. Přelije zálivkou, kterou si připravila ze salátového oleje, citrónové šťávy a kysané smetany. Posype nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou. Vše zlehka promíchá a nechá aspoň 30 minut uležet v chladu.
Páteční Alenčina B-52. se musí opatrně připravit. Připravíme si panáka a začneme opatrně přes lžičku lít 3 cl Kahlúy pak 2 cl Baileys a nakonec 2 cl Grand Marnier. Pořadí se nesmí měnit, jinak se nápoj smíchá.
Začínající vodáci Alan a Hana si vybrali jednoduchý, ale nepřekonatelně pěkný zážitek na Opatovickém kanálu. Nalodí se v Opatovicích nad Labem, projedou pěknou přírodní scenérií, potkají několik mlýnů a jednu vodní elektrárnu až dorazí do Lázní Bohdaneč.
Jáchym přijel z dětského tábora a ví, že klíště se už nesmí zakapávat mastným krémem aby se udusilo. Nyní se musí pinzetou chytit pod krkem a vyviklat ven než se stačí vymněšit do rány. Pak ránu desinfikovat a pozorovat po několik dnů, zda se rána nehorší.
Ludvík si k večeři připraví tzv. Cikánské kuře - kuřecí prsa dobře osolíme, jemně opepříme a posypeme paprikou. Alobal přeložíme na polovinu, na něj položíme plátky uzené slaniny a pak dáme kuřecí prsa, na to vše položíme plátky cibule a česneku, navrch ještě plátek uzené slaniny. Alobal pevně uzavřeme a kraje stočíme dovnitř. Předehřejeme troubu na 200°C a pak pečeme asi 35 minut.
Helena objevuje srdce Afriky v ZOO ve Dvoře Králové, kde jsou pěkné letní výběhy pro známá i neznámá zvířátka a slavné Africké safari.
Petra si nedokáže odpustit pravidelné úterní tréninky tenisu. Je to ten pravý sport na udržení fyzické kondice a odreagování se po těžkém pracovním nasazení.
Bernard rád bruslí a proto si nenechá ujít jezerní in-line stezku na Lipně, jednu z nejlepších v Česku. Zde je výborný povrch, krásná příroda, zajímavý profil, dostatečná délka a zbrusu nová čtyřkilometrová část.
Johana a Bohuslav rodáci od hory Blaník vás zvou za poznáním Blanických rytířů. Pěkná cyklostezka o délce necelých 30 km se zastávkou u rozhledny nebo keltského hradiště či potkání množství drobných sakrálních objektů, kapliček, křížků a zvoniček.
Rum Collins už zná i Sandra. Do šejku si nalije 9 cl světlého rumu k tomu 4,5 limetkové šťávy a lžičku cukru, pořádně protřepeme a přes sítko nalijeme do velikého tumbleru. Přidáme ledem a dolijeme sodou.
Bartoloměj si i v rychlém tempu letních prázdnin umí najít chvilku pro sebe. Dá si nožky do lavoru s osolenou vodou, vedle sebe na stolek připraví sklenku vína, vezme si příjemnou knížku a stráví příjemný večer.
Radim doporučuje golf. Při hraní zažijte jedinečnou kombinaci sportu, přírodních krás a historických památek v České republice, protože právě zde jsou desítky kvalitních hřišť s jedinečnou atmosféru. Golf se stává stále vyhledávanějším sportovním zážitkem pro široké spektrum lidí všech věkových i společenských skupin.
Otakarnavštívil Liberecké ZOO a užil si příjemný zážitek při pozorování koupání slonů, krmení surikat či tučňáků nebo zábavném cvičení slonů a lachtanů.
Augustin a Evelína jsou příznivci adrenalinových sportů, naplánovali si pěší výlet po hřebenech Krkonoš se zastávkou v okolí Špindlerova Mlýna. Zde se dá půjčit horská koloběžka na super sjezd se zastávkou na přemostění, nebo-li lanovku přes strž za Labskou hrází.
Vladěna je starý gurmán. Dnes si zajde staročeské stylové restaurace v Kutné Hoře, která nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, pivo šesti značek a kutnohorská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.
Konec letních prázdnin si Pavlína nedokáže představit bez Bluberry Mojito. Do sklenice vložíme nakrájenou lunetku, 10 ks borůvek a lístků máty, 3 lžičky třtinového cukru. Vše společně rozmačkáme, pak po okraj nasypeme drcený led a dolijeme sodou.
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.