03.01.2014 Redakce
Svátek Tří králů u nás má již dávno zakořeněnou tradici. Víte však, že se tento sváteční den prolíná i do naší kuchyně?
To představuje tříkrálový koláč podávaný 6. ledna. Koláč je připomínkou příchodu tří králů do Betléma. Připravuje se z listového těsta a náplně, do které se zapéká malá figurka Jezulátka nebo drobné mince pro štěstí. Nejčastěji se náplň do koláče připravuje z mandlí, vajíček a cukru. Pro mlsné jazýčky však můžete připravit i koláč s čokoládou, jablky nebo kandovaným ovocem.
Tříkrálový koláč není v naší kuchyni běžným dezertem. Původně pochází z Francie, ale v tento den si na něm pochutnávají třeba i naši němečtí sousedé, Belgičané nebo Holanďané. Jednoduchý tříkrálový koláč je připravován z listového těsta a na jeho povrchu je zdoben křížovými zářezy. Náplně můžete připravit různé přímo na míru vašim chuťovým buňkám – mezi nejoblíbenější však patří marcipánová, mandlová, ovocná nebo s kousky čokolády.
V dávných dobách se koláč krájel přesně na tolik dílů, kolik bylo doma stolovníků, vždy však byl jeden díl navíc. Tomu se říkalo „díl pro chudé“ a byl určen prvnímu chudákovi, který přišel do domu. Od 18. století se do koláče zapékala porcelánová figurka v podobě Jezulátka nebo dalších postav u Ježíškových jesliček.
Podle dávné tradice se ke krájení koláče musí sejít vždy celá rodina. Koláč musí být doplněn papírovou korunou, kterou dostane ten, kdo ve svém díle koláče najde zapečenou figurku.
Recept na listové těsto:
Skládá se ze dvou částí, jejichž vrstvením vzniká onen efekt listování. První těsto je tukové a druhému se říká vodánek. Velmi důležité je těsto mezi jednotlivými kroky dát chladit alespoň na 15 minut.
Tukové těsto:
250 g rostlinného tuku (např. Hera)
250 g prosáté hladké mouky
Vodánek:
250 g prosáté hladké mouky
1 vejce
špetka soli
3 lžíce vody
1 lžíce octa
Vypracujeme dvě těsta a necháme v chladu odležet. Poté vyválíme tukové těsto a do něj zabalíme Vodánek a dáme chladit. Poté těsto opatrně vyválíme, aby neprasklo, lehce potřeme vajíčkem a přehneme na půl a pak ještě jednou a opět dáme chladit, tento postup zopakujeme ještě třikrát.
Náplň:
2 vejce
150 g rostlinného tuku (např. Hera)
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
Kůra z jednoho pomeranče
50 ml pomerančového likéru
Postup:
Vejce utřeme s cukrem a tukem Hera do bílé pěny. Přidáme likér, pomerančovou kůru a mandle a stěrkou spojíme v hladkou hmotu.
Vzniklou hmotou naplníme koláčovou formu vyloženou listovým těstem tak, aby zasahovala centimetr pod okraj, vykukující těsto potřeme vejcem. Náplň můžeme lehce navršit ke středu. Do náplně vložíme minci případně figurku z porcelánu a náplň překryjeme opět listovým těstem, které vidličkou dobře spojíme se spodním těstem. Horní těsto lehce propícháme, aby mohla unikat pára.
Pečeme nejlépe v troubě s možností regulace pečení – na spodní i vrchní pečení, protože spodní těsto se propéká delší dobu. Pečeme na 180° C v předem vyhřáté troubě. Po zezlátnutí těsto potřeme vejcem a posypeme mandlemi a dopečeme. Délka pečení je cca 40 minut.
Spoustu dalších báječných receptů hledejte na www.pecenijeradost.cz
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
14.07.2015 | Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.
15.06.2015 | Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.