15.06.2015 Redakce, Wine food market
Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...
Ingredience:
Těsto: 200 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 200 g másla, 2 žloutky, náplň: 1 vanilkový lusk, 400 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 5 žloutků, 50 g kukuřičného škrobu, ovoce dle chuti, želatina
Postup:
Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla uděláme drobenku a poté ji zpracujeme se žloutky na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočívat do ledničky na 30 minut.
Potom těsto uválíme na cca 3 mm a vykrojíme z něj kolečka o něco větší, než je průměr formy na košíčky. Vykrojená kolečka vmáčkneme do formiček a propíchneme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
Po upečení necháme košíčky pár minut stát ve formičce, potom je vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Rozkrojíme vanilkový lusk, vyjmeme z něj semínka a vložíme je do mléka. Přidáme cukr a směs přivedeme k varu. Za stálého míchání přidáme žloutky smíchané se škrobem. Pečlivě mícháme a vaříme dvě minuty.
Hotový krém dáme vychladnout. Košíčky naplníme krémem, ozdobíme sezonním ovocem a přelijeme želatinou. Podmínkou úspěchu jsou kvalitní suroviny - vše potřebné zakoupíte například ve Wine Food Marketu www.winemarket.cz.
25.06.2015 | Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.