Téma měsíce: Jak pro vás testujeme potraviny?

Téma měsíce: Jak pro vás testujeme potraviny?

16.04.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Jsou české výrobky kvalitnější než zahraniční? A co o potravině vypovídá její cena?

Měsíčník Svět potravin testuje od začátku svého působení na trhu, tedy šestým rokem. Za tuto dobu se povedlo nashromáždit cenné poznatky o různých typech potravinářských výrobků a zmapovat úroveň i kvalitu různých typů potravin na trhu. Mají výsledky vliv na chování spotřebitelů a výrobců? Jak si vedou české výrobky v porovnání s těmi zahraničními? A co vypovídá cena o kvalitě výrobku? Přinášíme vám přehled zjištění, která vyplývají z testování potravin.

Naše testy vždy probíhají ve spolupráci s odbornými a důvěryhodnými institucemi, jakými jsou například Vysoká škola chemicko-technologická v Praze či Státní veterinární ústav v Praze, co se analytických testů týče. Zárukou vysoké kvality a odbornosti senzorického testování je pak složení odborné poroty, do níž jsou vybíráni profesionálové z řad šéfkuchařů, kulinárních publicistů, zástupců spotřebitelů i výrobců.

testy1

Cílem objektivních a nezávislých testů by vždy měla být snaha usnadnit spotřebitelům orientaci na někdy nepřehledném trhu s potravinami, nikoliv snaha uměle vyvolávat skandály. Neseriozní testy totiž v konečném důsledku poškozují jak zájmy spotřebitele, tak výrobce, a ve finále i samotné médium. Snahou naší rubriky „Testovali jsme pro vás“ je přesně definovat, jaké parametry by měl kvalitní výrobek v daném segmentu splňovat, jaké by měl mít složení, jaké finty někteří výrobci při výrobě používají, co je třeba hledat při nákupu ve složení – tedy tipy, jak konkrétní druh potraviny správně nakupovat i skladovat. Povedený test by vždy měl být spotřebitelsky přínosný a pro zákazníka praktický. I proto přinášíme na stranách 16 až 20 přehledný seznam nejlepších dvou vítězných výrobků za každou kategorii v uplynulých patnácti měsících. Snad vám budou při nákupu dobrým a užitečným pomocníkem.

testy2

Co se bezpečnosti týče, jsou na tom české produkty velmi dobře. Pokud se v ojedinělých případech výjimečně prokázala přítomnost škodlivých mikroorganismů, jako jsou listerie, kvasinky apod. jako například ve strouhaném sýru, naměřené hodnoty rizikových ukazatelů byly vždy pod normou a v tak malém množství, že s přehledem vyhovují příslušné legislativě.

Jak jsme na tom s obaly a značením? Při testování kontrolujeme, zda obaly produktů dodržují požadavky příslušných vyhlášek i vlastní deklarace. Udávané údaje by měly být pravdivé, srozumitelné, viditelné a čitelné. Nalezené chyby se týkaly spíše nepřehlednosti a čitelnosti, žádné závažné prohřešky, snad kromě testu uzených masa, kde chyběly údaje o obsahu masa, jsme nezaznamenali. Vhodným doporučením pro výrobce pak může být například požadavek zřetelnějšího uvedení obsahu alkoholu u pivních limonád, nebo jasné označení typu pekařských výrobků, pro které se konkrétní hladká mouka hodí. Důležité je i uvedení potenciálních alergenů.

testy3

Objevili jsme ovšem i uvádění spotřebitele v omyl, například tvrzeními na obale typu „z dobrých vajec“ u majonéz.  „Údaje jako ,dobrá vejce‘ či ,poctivé uzeniny‘ jsou porušením vyhlášky,“ říká Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „ Všechny výrobky musejí a priori splňovat podmínky předpisů, tudíž jsou dobré a poctivé. V opačném případě by byly výrobky konkurence, byť vyhovující právním předpisům, nedobré či nepoctivé, a to ztrácí logiku.“ Důležité je i nutnost uvádět složení většími písmeny, problémy s čitelností nemusejí mít nyní jen zástupci starší generace.

Parametry analytických testů konzultujeme vždy s odborníky dané instituce a společně s nimi vypracováváme i kritéria hodnocení. Důležitost jednotlivých složek je pak zastoupena v celkové známce poměrně dle procent – laicky řečeno má například v případě špekáčků obsah masa celkovou váhu ve výsledné známce 50 %, zatímco ostatní parametry jako značení, obsah soli a tuku či senzorika si rozdělí zbývajících 50 %.

Hodnotíme i nutnost použití přídatných látek, vysvětlujeme, jaké konkrétní látky a za jakým účelem jsou do potraviny obvykle přidávány, a zda je tento postup při technologii výroby opravdu nutný. Tento fakt potom vždy bereme v úvahu i při hodnocení.


Mohlo by vás zajímat

Na houby bez košíku

18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?

„Vítám národní hrdost na české produkty,“

12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.

Svačiny plné vlákniny školáčkům nesvědčí

13.10.2015 | Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.