17.07.2014 Mgr. Kateřina Kmecová
Jsou osvěžující a v horkém letním počasí přijdou vhod. Navíc nechutnají vůbec špatně. Jsou ale opravdu vhodným zdrojem osvěžení, nebo spíše kalorickou náloží, kterou bychom si měli dopřávat zcela výjimečně?
Testovali jsme 14 vzorků jednoporcových mražených krémů s polevou. Chemické analýzy zpracovali odborníci z Ústavu chemie a analýzy potravin na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Smyslové hodnocení provedla Laboratoř senzorické analýzy VŠCHT Praha. Cenově se zmrzliny výrazně lišily. Za 100 mililitrů Frostíka Vanilky dáte 7,80 Kč, za Magnum Classic 29,90 Kč. A opět se potvrdilo, že neplatí přímá úměra čím dražší vzorek, tím výše se v testu umístil.
Ve smyslovém hodnocení nedopadly testované zmrzliny špatně, porotcům chutnaly krémy i polevy. Nejlépe si vedlo Magnum Classic, které triumfovalo v obou hodnocených kategoriích – intenzivní vanilkovou chutí i vynikající čokoládovou polevou. Na opačném konci žebříčku se ocitly vzorky Olympia Tvarohová a Frostík Vanilka, z nichž zejména poleva nechutnala podle představ porotců.
Žádný z testovaných vzorků nebyl chuťově malérem, ale jak si stojí ve vlivu na naše zdraví? Zmrzliny spadají do kategorie cukrovinek a s tím vědomím bychom je měli konzumovat jen výjimečně. Ovšem ukázalo se, že z výživového hlediska jsou na tom výrazně hůře, než tušíme. Řada zmrzlin je velmi tučná a jedna porce vám může dodat až čtvrtinu množství tuků, které bychom měli za den přijmout (70 gramů).
Pro vliv na zdraví není důležitá jen absolutní hodnota obsažených tuků, ale také jejich kvalita. Nejen v množství, ale i složení tuku jsou mezi jednotlivými vzorky velké rozdíly. Lépe si v hodnocení kvality tuku vedly mražené krémy bez přidaného rostlinného tuku, tedy krémy mléčné (včetně tvarohových) a smetanové. Z rostlinných tuků se do mražených krémů většinou přidávají ty méně zdravé (kokosový, palmový), které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. Důvodem je jejich nižší cena a dobré technologické vlastnosti při výrobě.
Nasycené mastné kyseliny by neměly tvořit více než 10 % z celkového energetického příjmu (tedy maximálně 20 gramů). Trans mastných kyselin bychom neměli za den přijmout více než dva gramy. Dobrou zprávou je, že obsah trans mastných kyselin byl u vzorků zanedbatelný. Nejhůře v kritériu kvalita tuku je na tom vzorek Frostík Vanilka – pokud byste si pochutnali na 100 gramech tohoto výrobku, pokryli byste tím 90 % tolerovaného denního příjmu nasycených mastných kyselin. Jednou porcí tohoto výrobku však vzhledem k její velikosti vyčerpáte jen 27 % tohototolerovaného příjmu.
V porovnání jsou tak na tom opět hůře větší zmrzliny – jednou porcí krému Magnum Classic, Anita Torta nebo Imperium Klassik si z denní dávky nasycených mastných kyselin odkrojíte celé dvě třetiny. Vítězem i v tomto ohledu se stal Kuba tradiční, díky z výživového hlediska nejkvalitnějšímu složení tuků nám jedna jeho porce odčerpá jen 21 % tolerovaného denního příjmu nasycených mastných kyselin.
Zmrzlina nepředstavuje významnou položku v jídelníčku a je tedy důležité, aby nám chuťově vyhovovala. Ukázalo se však, že ani její vliv na zdraví z výživového hlediska není zanedbatelný. „Potvrdilo se, že z výživového hlediska jsou mléčné a smetanové jednoznačně vhodnější než ty s rostlinným tukem. Pokrokem je, že obsah trans mastných kyselin je naprosto zanedbatelný,“ říká Jana Dostálová z VSČHT.
19.04.2024 | Jogurty patří mezi potraviny, které jsou ceněné pro svůj nutriční přínos. Obsahují cen- né bílkoviny a vápník a mají i významný vliv na střevní sys- tém a zažívání díky přítom- nosti zdraví prospěšné mik- Nroflóry. Platí to ale u všech?
15.03.2024 | Na českém trhu je známe spíš pod označením krabí tyčinky, nicméně existují i surimi z ryb, krevet, či krabích klepet. Jen se k nám moc nedovážejí. Jak obecně ale poznat kvalitu tohoto typu sortimentu? Testovali jsme…
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.