03.05.2019 Jana Čiháková
Samy o sobě velké nejsou, ale ukrývají obrovské bohatství. Osvědčily se jako kvalitní zdroj energie, bílkovin, kvalitních tuků, ale i selenu, který preventivně chrání před civilizačními onemocněními. Než si však dáte obecně doporučovanou hrst denně, podívejte se, které ořechy se zasloužily místo na výsluní – tedy alespoň v našem testování.
Při pravidelné konzumaci ořechů dochází ale i ke snížení hladiny LDL cholesterolu, a to díky složení tuku a obsahu vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu E, fytosterolů a fenolických sloučenin, resveratrolu a argininu. Abyste mohli čerpat „ořechové benefity",doporučuje se sníst denně 28 gramů. Nutriční význam mají všechny druhy ořechů: vlašské ořechy, para ořechy, kešu, lískové, pekanové, makadamia, mandle, pistácie a piniové oříšky. Pokud vám zde chybí arašídy, nejde o tiskovou chybu. Přestože o nich běžně mluvíme také jako o ořeších, spadají do kategorie luštěnin. Můžete si být ale jisti, že pozitivních účinků mají také na rozdávání.
Z výživového hlediska jsou suché skořápkové plody spíše minoritní komoditou konzumovanou jako pochutina. Doporučit jde mandle a lískové ořechy pro svůj vysoký obsah jinak nedostatkového a antioxidačně působícího vitamínu E, para ořechy pro nejvyšší obsah selenu a vlašské ořechy, pokud potřebujete podpořit pružnost cév (pozn. red.: tvrzení je možné použít pouze s upozorněním, že minimální konzumace vlašských ořechů je 30 g denně).
Ostatní ořechy mají význam spíš díky vysokému obsahu olejů. Bohužel však tato skutečnost přináší i riziko žluknutí. Právě proto se doporučuje dát při koupi ořechů na jejich vůni. Ta musí být čistá, bez známek zatuchnutí. Žluknutí jde jen těžko zabránit. Když ale jádra ořechů lehce zavaříte, odstraníte kyslík a riziko zkázy se tak významně sníží.
Uvádění ořechů do oběhu podléhá přísným kontrolám, a to právě kvůli rizikům spojených s aflatoxiny. Zvýšená pozornost se věnuje pistáciím a arašídům. Dle předpisů Evropské unie jsou do oběhu uvolněny až tehdy, kdy laboratorní rozbor úředně odebraného vzorku potvrdí zdravotní nezávadnost příslušné šarže.
I my jsme se na kvalitu ořechů zaměřili a otestovali 13 výrobků: 5x lískové ořechy a 8x vlašské ořechy. Jako analytické parametry byly zvoleny rezidua pesticidů, obsah mykotoxinů, přítomnost plísní a potencionálně toxinogenních plísní, obsah vlhkosti a samozřejmě podíly celých jader a úlomků. U žádného vzorku nebyla rezidua vybraných pesticidů detekována. Soulad s platnou legislativou byl nalezen i pro mykotoxiny, plísně a potencionálně toxinogenní plísně. Parametr obsah vlhkosti jak pro vlašské ořechy (maximálně 5 %) a pro lískové ořechy (maximálně 6 %) byl splněn u všech vzorků.
Velmi uspokojivě pak dopadlo i senzorické posouzení. Porotu uspokojil podíl složek: pro jádra lískových ořechů se pohyboval od 97,5 % do 100 %, u vlašských ořechů se podíly ½ jádra pohybovaly od 9,9 % do maximální hodnoty 73,8 %. Celkově si lépe vedly lískové ořechy.
Dobrou zprávou pro nás konzumenty je skutečnost, že všechny výrobky splnily parametry dané platnou legislativou týkající se zdravotní nezávadnosti. V případě senzorického hodnocení – parametry složení – celá jádra, ½ jader a drť (pro lískové ořechy nebo ½ jader, ¼ a 1/8 jader a drť(pro vlašské ořechy), zde můžeme být spokojeni z lískových ořechů. U vlašských ořechů byly nalezeny vyšší podíly úlomků a drtě.
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.