Testovali jsme pro vás instantní kávy

Testovali jsme pro vás instantní kávy

14.04.2015 Mgr. Jana Uhlířová

Ráno po probuzení, v poledne po obědě, odpoledne pro povzbuzení… ne vždy máme čas a příležitost vychutnat si kávu v kavárně a ke slovu tak přichází instantní produkt. Oceňujeme na něm především jednoduchost a rychlost přípravy. Jak je to s kvalitou rozpustné kávy? Jsou nejdražší výrobky zároveň i těmi nejlepšími?

Rozpustná káva je výrobek získaný z pražené zrnkové kávy ve formě prášku nebo granulí. Poprvé ji světu představil japonský chemik Satori Kato na výstavě v Buffalu v roce 1901. Kolem roku 1910 obdržel patent na výrobu instantní kávy George Constant Washington a nápoj se rozšířil především mezi americkými vojáky na frontě. Velký rozvoj prodeje mezi běžnými spotřebiteli přišel až v 60. letech díky výrobě pomocí sušení mrazem. Káva je dnes hned po ropě druhou nejvýznamnější komoditou na světě. Průměrná roční spotřeba na osobu je 2,9 kg, pokud bychom připočetli spotřebu té rozpustné, dostali bychom se na 3 kg.

logo_testu

Toxických látek se bát nemusíme

Pro náš test jsme zakoupili 14 vzorků instantní kávy v běžných prodejních řetězcích. Jeden ze vzorků Nescafé byl zakoupen v Německu, abychom mohli provést jeho srovnání s českým ekvivalentem. Test jsme prováděli ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Kromě senzorické zkoušky jsme kávy podrobili i laboratornímu zkoumání, které zjišťovalo přítomnost a množství ochratoxinu A, akrylamidu, furanu a kofeinu.

kava

Arabika nebo robusta?

 U vzorků jsme testovali i obsah kofeinu. Na základě jeho naměřeného množství se dá usuzovat na to, zde se jedná o arabiku nebo robustu. Tento fakt totiž výrobci na obalu uvádět nemusejí.

Arabika je dražší aromatická káva s jemnější chutí, která obsahuje méně kofeinu než robusta, která má výraznější, zemitější chuť, obsahuje méně kyselin a čeští spotřebitelé ji upřednostňují. O arabiku se dle naměřeného množství kofeinu jednalo u vzorků Monte Santos, Davidoff, Nescafé a Carte Noir. Naopak o robustu jde v případě káv Jihlavanka, JoséCafé a Mokate.

Přemýšlíte, jak vybrat tu nejlepší kávu? Můžete se při výběru orientovat na základě své zkušenosti s výrobcem a jeho konkrétním výrobkem. Informace, že výrobek obsahuje stoprocentní arabiku je sice jistým vodítkem, nicméně o celkové kvalitě neinformuje, neboť nic neříká o kvalitě arabiky. Výrobek na bázi kvalitní směsi robusty a arabiky může být tedy i kvalitnější a nabídnout očekávaný požitek spíše než stoprocentní arabika.

 Česko versus Německo

Sametová pěna, výrazná chuť, intenzivní aroma, …obaly nám slibují mnohé, co se ale prokázalo při senzorické zkoušce? Hodnocení chuti kávy je hodně subjektivní, navíc si její sílu může každý spotřebitel ovlivnit při přípravě volbou vyšší navážky podle chuti.

Vzorky instantní kávy hodnotil 12členný panel. Kávy byly nejprve hodnoceny v suchém stavu, kdy se lišily hlavně velikostí částic, dva vzorky byly ve formě jemného světlého prachu, další skupina vzorků byla s částicemi střední velikosti středně hnědé barvy a ostatní vzorky byly ve formě světlejších granulí.

Rozdíly mezi vzorky nebyly výrazné. Žádná z káv nebyla vyloženě podprůměrná, tedy bez typické kávové vůně a chuti. Provedli jsme i párovou zkoušku, kdy byly hodnotitelům předloženy pouze vzorky kávy německé a české (Nescafé Das Original a Nescafé Intenzivní aroma).

Jak poznat nepravou rozpustnou kávu?

Můžeme se setkat i s nepravou instantní kávou, kdy je k pravému extraktu přimíchán podíl kávovin (obilniny, cikorka, prášek z mletých fíků). Na obalu musí být v tom případě uvedeno, že se jedná o směs kávového a kávovinového extraktu. Někteří výrobci se snaží zmást slovy „Cafe“ nebo „Kávička“ na obalu, ze složení na jeho zadní straně však vyplývá, že jde o směs kávovin či kávovin a kávy. Žádný z námi testovaných vzorků falšovaný nebyl.

VÝSLEDKY:

 

1

2

3

4

5

6

7

8 7  

 8

9

10

11

14

tabulky


Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

KVALITA KREVET: ŠACHY S VODOU I CHYBY NA OBALECH

11.04.2024 | Krevety rozhodně nepatří mezi výrobky, které by se nemusely pečlivě vybírat, zvlášť pokud nemají být spotřebitelé doma nepříjemně rozčarováni. Na druhou stranu, i v běžné tržní síti lze objevit výrobky vysoké kvality, i přestože nepatříme k přímořským státům. Po kterých sáhnout a které raději naopak nechat v obchodě?

KŘUPAVÉ TYČINKY ZLOMILA DEKLARACE NA OBALU

29.05.2024 | Zdálo by se, že mezi tyčinkami nemohou být rozdíly v kvalitě, ovšem opak je pravdou. Tes- tování, které provedli odbor- níci na senzorickou analýzu ve spolupráci s Potravinářskou komorou a akreditovanou la- boratoří, prokázal pochybení Vhned u čtyř výrobků...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.