24.08.2021 Jana Čiháková
Do vydatné polévky, které zahřeje, lze použít jakékoliv houby - hřibovité, lišky, bedly, masáky. Jen žampiony se moc nehodí.
500 g čerstvých nebo sušených lesních hub, kmín, sůl, 1 cibule, 500 g brambor, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 1 balení smetany ke šlehání, zelená petrželka
Pokud pracujeme s houbami sušenými, povaříme je nejdříve 15 minut a dalších 15 minut je necháme ve vodě stát. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme svisle na plátky, vložíme do hrnce s nakrájenou cibulí na kostičky, přidáme sůl, kmín, 20 g másla a podusíme pod pokličkou, dokud houby nezměknou. Občas zamícháme. Poté dodáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a zalijeme litrem vody. Vaříme do změknutí brambor. Připravíme si světlou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme ji 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustíme vývar a 15 minut povaříme za občasného míchání. Následně odstavíme z plotny a vmícháme smetanu. Podle chuti osolíme, ozdobíme zelenou petrželkou.
Zdroj archiv, foto shutterstock
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.