25.10.2023 | Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.
15.02.2023 | Začátkem března se kromě stávajícího menu budou v La Verandě podávat speciality z hub. A rozhodně ne tak ledajaké. V podání týmu La Veranda je na co se těšit. Chuťové bomby pak chystá i DEER...
23.09.2022 | Sběr hub je u nás fenoménem, kterým se nechávají strhnout i ti, kdo během roku do lesa ani nezavítají. Řada úspěšných nálezců navíc houby vůbec nejí, ale jejich sběr považují za sportovní disciplínu a otázku prestiže. Ať již rostou, nebo ne, stávají se hlavním tématem regionálního zpravodajství i hospodských hovorů. Bohužel s sebou tato hromadná zábava nese i mnohá rizika, kterých si amatéři nejsou vědomi.
15.12.2021 | Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!
26.08.2021 | Podle mykologů má naše obliba houbaření kořeny v dávné historii. Houby byly nazývány masem chudých, protože nahrazovaly nemajetné vrstvě obyvatel maso, které si mohla dovolit v jídelníčku jen opravdu zřídka.
24.08.2021 | Do vydatné polévky, které zahřeje, lze použít jakékoliv houby - hřibovité, lišky, bedly, masáky. Jen žampiony se moc nehodí.
12.08.2021 | Když v lese natrefíte na uřezané nožičky hub a důlky v jehličí, dojde vám, že jdete moc pozdě a pro to nejlepší už tu někdo byl. Ani přesto se ale nemusíte otáčet na patě a zamířit zpět k domovu. Procházka lesem je zdravá jak pro tělo, tak pro mysl, navíc z něj i tak nemusíte odcházet s prázdným košíkem. Zpracovat se dá totiž listí, jehličí, dokonce i šišky. Sice neobvykle, zato s výrazným lesním aroma, které jídlu dává jedinečný „drive“.
18.02.2021 | Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle Vědeckého výboru pro potraviny v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů a tím zamezit vzniku reziduí v případě kontaminace škodlivými organismy převážně u sušených aromatických bylin a koření. Má ale pravidla.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.