Ozářené potraviny: Riziko nebo ochrana?

Ozářené potraviny: Riziko nebo ochrana?

18.02.2021 Jana Čiháková

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle Vědeckého výboru pro potraviny v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů a tím zamezit vzniku reziduí v případě kontaminace škodlivými organismy převážně u sušených aromatických bylin a koření. Má ale pravidla.

Ozařovat potraviny lze pouze ve schválených ozařovnách a spotřebitel musí být o použití ionizujícího záření informován na obale potraviny.

Pravidelným kontrolám potravin potenciálně ošetřených ionizujícím zářením se věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a o výsledcích informuje Evropskou Komisi. Poslední kontrolní akce dopadla na výbornou. U žádného výrobku nebylo zjištěno pochybení na straně výrobce. 

Tyto potraviny se ozařují

gallery

O ozáření musí spotřebitelé vědět

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda jsou ošetřené potraviny řádně označeny, a zda jsou ošetřovány pouze potraviny, u nichž to povolují právní předpisy a zda byly potraviny ozářeny ve schválené ozařovně. V rámci této kontroly byly odebrány vzorky instantních nudlových polévek obsahující sáček s kořením, koření, doplňků stravy, hub, bylinných čajů, sušeného česneku, krevetových chipsů a těstovin.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem detekovat u potravin použití tzv. ionizujícího záření. Inspektoři zjišťovali, zda výrobci na obalu uvádí informace o použití ionizujícího záření, jak vyžadují národní i evropské právní předpisy, resp. zda lze detekovat ionizující záření i u potravin, kde tato informace na obalu uvedena není. Neuvedením informace u ozářené potraviny by výrobce porušil příslušné právní normy. Potravinářská inspekce zároveň ověřovala, zda nejsou ošetřeny ionizujícím zářením i potraviny, u kterých není technologie povolena. 

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 30 vzorků, z nichž laboratorní analýzu bylo možné provést u 24 vzorků. Všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující, ani u jednoho z nich laboratorní rozbor neprokázal ozáření.

Inspektoři SZPI se při odběru vzorků zaměřili mj. na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly ošetření ionizujícím zářením. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy.  

V některých členských státech Evropské unie je ale ošetření potravin ionizujícím zářením stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této jinak přínosné technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování takto ošetřených potravin včetně složek potravin, aby se mohli spotřebitelé informovaně rozhodovat na základě svých preferencí. Na potravinách ošetřených ionizujícím zářením má výrobce povinnost uvést jeden z těchto údajů: „ozářeno“ nebo „ošetřeno ionizujícím zářením“.

Text Jana Tobrmanová Čiháková, zdroj SZPI, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.