21.11.2011 Dana Večeřová
Rok se s rokem sešel a znovu se blíží vánoční svátky. Jde bezesporu o jedno z nejkrásnějších období roku, kdy lidé oslavují příchod Ježíše Krista nebo si prostě užívají svátky klidu, lásky a pohody a čas setkávání s rodinou a přáteli.
K tomuto období neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití, které doma sami vytváříme. Některé pochutiny často jíme právě jen o Vánocích. Během vánočních nákupů bychom však stejně jako po celý rok neměli zapomínat na kvalitu nakupovaných a konzumovaných potravin. A stejně jako po celý rok, i v tomto období nám může být dobrým rádcem a průvodcem značka KLASA.
Pokud kupujeme potravinu, která na svém obalu nosí značku kvality KLASA, znamená to, že jde o výrobek, který splnil náročné podmínky pro její udělení a je kvalitativně na velmi vysoké úrovni. Značka KLASA tak může spotřebitelům usnadnit spletitou cestu po českých supermarketech a prodejnách potravin a pomoci jim ve výběru těch nejvhodnějších potravin na rodinnou tabuli. A nejinak je tomu i o Vánocích. Chystáte se péci, vařit, smažit? Zkuste to s KLASOU!
Vánoční tabule
Češi představují, co se týče Štědrovečerní večeře, poměrně konzervativní národ. Většina z nás si asi neumí představit Štědrý večer bez rybí nebo hrachové polévky, bramborového salátu, smaženého kapra nebo řízku, vinné klobásy a vánočního pečiva. Nejrůznější průzkumy veřejného mínění, které jsme v posledních letech zaznamenali, ukazují, že Češi tyto tradice zkrátka dodržují a změnám se tak trochu brání.
Ale kde se vlastně vzala štědrovečerní večeře?
Jak už bylo řečeno, základem křesťanských Vánoc, na které ve středoevropském regionu navazujeme, je zvěstování příchodu Ježíše Krista a každoroční oslava této události, která začíná právě štědrovečerní večeří. Ta má sice slavnostní ráz, ale protože Štědrý večer ještě není součástí křesťanských Vánoc v pravém slova smyslu – končí jím advent a postní období, skládá se v křesťanské tradici spíše z postních jídel. Samotné křesťanské Vánoce pak začínají 25. prosincem, tedy dnem narození Páně a Božím hodem vánočním. V našem regionu se uchovala tradice slavnostní štědrovečerní večeře 24. prosince, která odkazuje na křesťanství především konzumací ryby jako hlavního chodu.
Zůstaňme chvíli také u příprav na tento velký den a u nákupu potravin. V podstatě s celou štědrovečerní večeří i vánočním pečením může pomoci česká značka kvality KLASA. Nabízíme vám proto malého průvodce oceněnými potravinami vhodnými na vánoční stůl.
VEJCE: Jde o surovinu, které se o Vánocích, i vzhledem k pečení, spotřebuje mnohonásobně více než v jiných ročních obdobích. Tedy snad jen s výjimkou Velikonoc. Značku KLASA získala pro svá vejce celá řada producentů, jmenujme například společnosti Schubert partner a.s. nebo AGROPODNIK Hodonín a.s.
MLÉKO: Ani bez mléka jako suroviny potřebné k vaření a pečení si Vánoce nedokážeme představit. Kvalitní české mléko označené logem KLASA seženeme například z Mlékárny Kunín a.s., Madety a.s. nebo Bohušovické mlékárny a.s.
BRAMBORY: Snad na žádném českém štědrovečerním stole nechybí bramborový salát. I tady se při koupi můžete spolehnout na českou kvalitu podtrhnutou oceněním KLASA. Vybírejte brambory například od firem Hevella s.r.o., Bramborárna Bukovice s.r.o. nebo Blanická bramborářská s.r.o.
MÁSLO: I máslo patří mezi nezbytné vánoční suroviny. To osvědčené se značkou KLASA na pultech najdete třeba od firem Mlékárna Hlinsko s.r.o., Mlékárna Olešnice – rolnické mlékařské družstvo, Choceňská mlékárna s.r.o. nebo Ekomilk s.r.o.
MOUKA: Moderní čeští mlynáři se už určitě těší na nadcházející Vánoce, kdy se hospodyňky pustí do pečení cukroví, vánoček a dalších dobrot. Kvalitní mouku nabízí mnoho z nich, připomínáme firmy Mlýn Kojetín spol. s.r.o., Mlýn Herber s.r.o. nebo Mlýn Havlíčkův Brod s.r.o. Kromě nich také firmy Bratři Zátkové a.s., PENAM, a.s., PRO-BIO obchodní spol. s r.o., TopBio mlýn, s.r.o. a UNIMILLS a.s.
KAPR: Pokud nestihnete nákup celého kapra v rámci tradičních stánkových prodejů, zkuste třeba toho naporcovaného z Rybníkářství Pohořelice a.s.
ŘÍZKY: Je libo kuřecí či krůtí? Vyzkoušet můžete kuřecí prsní řízky od Drůbežářského závodu Klatovy a.s. A pokud se nechcete zdržovat obalováním, zkuste Obalované kuřecí řízky od firmy Pajero s.r.o.
VINNÁ KLOBÁSA: Vyzkoušejte oceněnou vinnou klobásu od Jarmily Loužecké.
MED: Společnost Včelpo dodává na trhu různé druhy medu, mezi kterými nechybí ani výrobky oceněné značkou KLASA.
CUKR: Se značkou KLASA najdete cukr krystal, krupice, moučka i vanilinový cukr a dokonce i cukr v kostkách. Zkuste třeba společnosti Tereos TTD a.s., Cukrovar Vrbátky a.s. nebo Kávoviny akciovou společnost.
VÁNOČKA: Pokud nemáte čas péct vánočku doma, nevěste hlavu! Na pultech potravin najdete kvalitní a chutné vánočky s ořechy, arašídy, mandlemi i rozinkami od pekařství ARISTA s.r.o., Selské pekárny s.r.o., pekařství Josef Rýdl s.r.o., Lapek a.s., Vašíček – pekařství a cukrářství s.r.o., Selská pekárna spol. s.r.o., UNITED BAKERIES a.s. nebo JVS Semilská pekárna.
Vánoce a tradice
České Vánoce jsou provázené nejen křesťanskou, ale i pohanskou tradicí oslavující zimní slunovrat, naději, že zima skončí a příroda, s ní i živobytí lidí, se znovu probudí a obnoví. Proto naše Vánoce, které se v České republice slaví 24., 25. a 26. prosince, provází spousta pranostik, pověr, lidových zvyků a obyčejů. Zřejmě nejrozšířenější je v našem regionu zdobení vánočního stromu. Tato tradice pochází z německých měst, v českém prostředí ji poprvé představil v roce 1812 ředitel Stavoského divadla Jan Karel Lieblich. Poté se postupně začala šířit mezi bohaté měšťany a až později i na venkov. Mezi další rozšířené tradice patří, i přes zmiňovaný ateismus české populace, stavění jesliček, zpívání koled, dále pak lití olova nebo pouštění lodiček z ořechových skořápek.
Ať už ve vaší rodině panují jakékoliv zvyky, pamatujte, že Vánoce jsou především svátky klidu, pohody a porozumění a tak bychom je měli i prožít.
Veselé Vánoce!
23.07.2012 | Najít v okolí někoho, kdo nemá rád sušenky, oplatky nebo perník je snad nemožné. Každý z nás alespoň příležitostně neodolá a kousek trvanlivého pečiva sní. Přestože přesný časový úsek minimální spotřeby není stanoven, je zažité, že trvanlivé pečivo má minimální trvanlivost dva měsíce. Do této skupiny ještě patří pečivo ze šlehaných hmot, suchary a preclíky. Oplatky, sušenky a perník však hrají prim a představují největší podíl v objemu výroby.
22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.
21.03.2013 | Teprve pivo učinilo žízeň krásnou. Tento citát od neznámého autora plně vystihuje kladný vztah, jaký má k pivu lidstvo od nepaměti. Podle odborné definice je pivo lihový nápoj připravený neúplným vykvašením zcukernatělého a chmelem okořeněného sladového výluhu. Pije se ve stavu mírného dokvašování. Obsahuje 2 - 7 % alkoholu, 0,3 - 0,5 % CO2 a 3 - 12 % extraktu, který tvoří převážně nezkvašený cukr, dextrin, glycerin, bílkoviny a látky vylouhované z chmele.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.