02.03.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Vepřové ve vlastní šťávě je klasika českých trampů, rychlých večeří i zájezdů do Chorvatska. Podívali jsme se mu tedy na zoubek v dnešní době, kdy už si konzervy k moři nevozíme.
Někoho, kdo vepřové maso v konzervě nekonzumuje pravidelně, asi překvapí šíře sortimentu. Vybrali jsme tentokrát dokonce sedm vzorků, a přesto test nepokrývá celou šíři trhu. Aby byly vzorky srovanatelné, nekupovali jsme vepřová masa s přívlastky jako například „libové“ nebo „domácí“, které se liší i cenově.
Výrobě vepřového masa se věnují většinou tradiční výrobci, někteří z nich dokonce navazují na minulost opravdu důsledně a jako připomínku kdysi populárních čínských konzerv umisťují na obaly čínské znaky. Většinu produktů najdeme v klasických konzervách různých velikostí, jeden vzorek jsme dolovali ze sklenice. Doby dávno minulé většinou připomíná i jejich vzhled – invence v obalech (až na čestné výjimky) od té doby příliš nepokročila. Tři výrobky (Hamé, Shanghai, Euroshopper) vám své poklady odhalí jen tehdy, pokud máte po ruce otvírák. Většinou však platí, že menší konzervy (obsah do 200 g) se dají celkem snadno otevřít pomocí očka, nástroj potřebujete pro větší balení.
Vzhledem k tomu, že se jedná o prakticky jednosložkovou potravinu, její úroveň se jednoznačně odvíjí od kvality vstupní suroviny. Na škodu tedy je, že si výrobci, až na jednoho (Švéda, který deklaruje použití plece), druh použitého masa nechávají pro sebe. On je totiž opravdu velký rozdíl, zda uváděný obsah vepřového masa v sobě skrývá kýtu nebo bůček, ale to už si musí zákazník odhali při konzumaci sám.
Poučeni testy jiných masných výrobků jsme se preventivě obávali nejen o svoje chuťové buňky, ale i zdraví. Ale ač to možná mnohé odpůrce konzerv překvapí, nebudeme všechny testované vzorky hanit. Pokud zvolíte výrobek s vysokým obsahem masa, ucítíte typickou vůni vepřového, maso bude držet tvar a pochutnáte si. Když však budete nakupovat bez prostudování obalu nebo jen s úmyslem co nejvíce ušetřit, možná se zasytíte, ale velké hody vás nečekají. Menší množství masa je samozřejmě potřeba nahradit – kůžemi, strojně odděleným masem a přídatnými látkami. Směs pak spíše než maso připomíná spíše nepovedenou paštiku či haši nevábné vůně i chuti.
Jediná rada na závěr zní: pokud chcete vepřové maso v konzervě kupovat, dobře si přečtěte složení. Najdete konzervy se 70 až 80 % masa, s méně se nespokojujte. Buďte ale připraveni, že si za kvalitní obsah připlatíte. Vězte, že vzorky, které se ocitly na chvostu našeho hodnocení, si součástí vašeho jídelníčku být nezaslouží ani v období před výplatou.
Otázkou na závěr pak je - proč si vlastně masovou konzervu kupovat. Když vezmeme v úvahu, že se průměrná cena kvalitního vepřového masa pohybuje kolem 100 Kč za kilogram, jeví se cena dvojnásobná za maso konzervované trochu nadnesená. Pokud tedy máte chuť na nějaké klasické výletnické jídlo, řízek asi bude ve vetšině případů jistější volbou.
11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?
09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?
22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.