19.11.2014 Mgr. Kateřina Kmecová
Pestrobarevné obrázky na obalech, přibalené dárečky a křupavé hvězdičky uvnitř. Tak lákají výrobci děti, které jen málokdy kolem těchto regálů projdou bez povšimnutí. Jsou dětské cereálie vhodnou snídaní, nebo by měly být považovány za sladkost, kterou dětem dopřejeme jednou za čas?
V českých supermarketech jsme vybrali patnáct vzorků, většinou se jednalo o pufované a extrudované výrobky, které s ohledem na jejich příchutě konzumují spíše děti. Cenově se vzorky pohybovaly od 70 do 200 Kč za kilogram a opět se potvrdilo, že nelze dávat rovnítko mezi pojmy nejdražší a nejkvalitnější. Jak v senzorickém hodnocení, tak v hodnocení složení se na předních místech objevovaly jak vzorky dražší, tak ty v nižší cenové kategorii.
Analýzy zpracovala laboratoř Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP). Zaměřili jsme se zejména na obsah soli, cukru, tuku, vlákniny a energetickou hodnotu. Odborníci z VÚPP hodnotili také senzorické vlastnosti cereálií, především jejich vzhled, vůni, chuť, sladkost a křehkost, a to v suchém stavu i po zalití mlékem. Ve spolupráci s Ing. Irenou Michalovou jsme také posuzovali obaly výrobků, s nutričním hodnocením jsme konzultovali s odborníky na výživu Věrou Boháčovou a RNDr. Pavlem Suchánkem.
Hlavním problémem testovaných výrobků podle očekávání zůstává cukr. Jak se můžete přesvědčit v naší tabulce na straně 20, jedna porce cereálií s mlékem „ukousne“ školákovi z doporučené denní dávky cukru až 36 %. Pokud by si k nim dal ještě jinak doporučované jablko, tento poměr by se ještě navýšil. Pokud sobě či svým dětem sypete cereálie do misky tak zvaně od oka, je pravděpodobné, že překračujete doporučenou dávku, která činí jen 30 gramů. Před konzumací se tedy přesvědčte, zda tuto dávku nepřekračujte a nechystáte se zkonzumovat ještě vyšší množství cukru. Cereálie by děti nikdy neměly konzumovat samotné, ale vždy zalité mlékem či jogurtem, čímž snídaní vylepšíte celkový glykemický index.
Výrazně nejnižší obsah cukru jsme zaznamenali u vzorku Ovesní biskiti, které dostály tvrzení na obale, že obsahují o 30 % méně cukru než srovnatelné výrobky na trhu. Nejvíce si život osladíme, když si ke snídani naservírujeme Tesco Frosted Flakes.
Ve dvou případech (Cini Minis, Fun Zoo) analýzy odhalily vysoký obsah soli překračující jedno procento, což je hodnota, kterou bychom očekávali u slaného pečiva, nikoli sladkého výrobku, navíc určeného primárně pro děti. „U Cini Minis sůl spoluvytváří jejich chuť, kterou spotřebitelé na tomto výrobku oceňují,“ uvedla Andrea Brožová, tisková mluvčí firmy Neslé, s tím, že do budoucna chce firma snižovat obsah soli i v tomto výrobku.
Obsahem tuku byly jednotlivé vzorky v zásadě srovnatelné, z řady vyčnívaly čtyři výrobky, u nichž byl obsah tuku výrazně vyšší. Jednalo se o plněné cereálie, kde byl obsah tuku navýšen právě čokoládovou či vanilkovou příchutí, a pak o vzorek Ovesní biskiti, kde je vyšší obsah tuku dán tím, že se jedná o produkt z ovsa.
Obsah vlákniny byl poměrně příjemným překvapením. Jeden z výrobků (Nesquik) je dokonce možné označit jako „s vysokým obsahem vlákniny“, dalších deset vzorků pak jako „zdroj vlákniny“. Situace se v tomto ohledu zlepšuje, neboť výrobci stále častěji zařazují celozrnnou mouku, čímž se obsah vlákniny navýší.
V senzorickém hodnocení, které probíhalo na VÚPP, si vzorky vedly velmi dobře a byly vyrovnané, průměrná známka se pohybovala kolem 1,5 (školní známkování). „Některé vzorky byly podle hodnotitelů zcela vynikající, velmi pozitivní je, že jsme nenarazili na žádný propadák,“ hodnotí Ing. Dana Gabrovská z VÚPP. Obecně cereálie lépe obstály v suchém stavu, tedy před tím, než je posuzovatelé zalili mlékem. V mléce se některé vzorky nepříjemně rozmočily a jejich chuť přešla do mléka.
Většina firem naplno využívá potenciálu obalů a propaguje zde své marketingové nástroje – někde jsou to přidané vitaminy, jinde přidaná hračka, na kterou se může junior těšit, a někde soutěž o lákavé ceny. Jen složení a výživové údaje aby člověk v některých případech luštil pomocí lupy. Je otázkou, jak se obaly změní s novou legislativou, která se snaží některé tyto nešvary řešit.
Když jsme porovnávali údaje na obalech s hodnotami naměřenými v laboratořích, narazili jsme na řadu neshod. U celkem sedmi vzorků jsme zaznamenali odchylky větší, než jsou povolené tolerance. Nejvíce se údaje deklarované a reálné lišily u obsahu tuku, cukru a soli. Ve třech případech (Nesquik, Korrekt a Tesco) výrobce uvádí na obale nižší hodnoty tuku, než jaké výrobek reálně obsahuje. V ostatních případech byl trend opačný, odchylky byly ve prospěch spotřebitele, to někdy velmi výrazně. U obalu vzorku Křupouni se dočteme, že obsahují 42,1 gramů cukru, ale reálná hodnota je téměř poloviční. Pokud by skutečnost odpovídala deklarovaným hodnotám, patřily by k nejsladším výrobkům, takto se pohybují v průměru ostatních vzorků.
Na klamavou informaci na obale jsme narazili jen v jednom případě, u vzorku Ovesní biskiti. Zde se na zadní straně obalu píše, že „ovesné vločky obsahují průměrně 5 % betaglukanů. Bylo prokázáno, že betaglukan snižuje hladinu cholesterolu“. Ovšem toto tvrzení je možné uvést jen v případě, že výrobek obsahuje alespoň 1 gram betaglukanů na porci, u těchto cereálií je to jen 0,63 gramu.
Žádný ze vzorků není dokonalý ve všech oblastech – kde je méně cukru, najdeme relativně vysoký obsah tuku. U výrobků s minimem soli zase vadí nižší obsah vlákniny. Na předních místech se tedy umístily vzorky z pohledu složení a senzorických vlastností nejvyrovnanější.
Obecně jsou cereálie vhodnou snídaní, pokud k nim přidáme mléko či mléčný výrobek. S ohledem především na vyšší obsah cukru by měly být zařazeny do celodenně vyváženého jídelníčku a neměly by být dětem podáván každý den. „Důvod k tomu je nejen nutriční, ale i psychologický, aby dítě neustrnulo na naučených chutích a stravovací návyky se neformovaly do jednostranných vzorců,“ říká Věra Boháčová z Poradenského centra Výživy dětí.
Způsob výroby
Pufované: Slovo pufování je odvozeno z anglického slova puffed (odulý, nafouklý). Technologický postup spočívá v tom, že surovina (pšenice, kukuřice, rýže apod.) se dávkuje do stroje, kde vlivem vysokého tlaku a teploty až 300 °C dojde k odpaření vlhkosti a nabobtnání zrn.
Extrudové: Surovina se protláčí přes takzvaný extrudér. Za pomoci tlaku a teploty se vlhkost v surovině přemění na páru. V tryskách matice dochází k jejímu prudkému rozpětí, výrobek zvětší svůj objem a získává typickou porézní strukturu.
Co říká legislativa?
S vysokým obsahem vlákniny: více než 6 g vlákniny ve 100 g výrobku
Zdroj vlákniny: více než 3 g vlákniny ve 100 g výrobku
S nízkým obsahem tuku: méně než 3 g tuku ve 100 g výrobku
S nízkým obsahem soli: méně než 0,3 g ve 100 g výrobku
Bez soli: méně než 0,1 g ve 100 g výrobku
29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.
28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.