12.08.2014 Redakce
Jak vlastně vznikl knedlík?
Zatímco slovo knedlík má původ prokazatelně ve středověku, v podobě, jak jej známe dnes, knedlík zas tak dlouho v naší kuchyni nefiguruje. Ve starověku a středověku se pod názvem knedlík skrývaly smažené kuličky nebo šišky z masa a máčené housky, případně prosa nebo fazolí. Mouka se začala v receptu využívat až v 17. století. Na počátku vzniku knedlíku v dnešní podobě byla buchta připravovaná z mouky, kvasnic, vajec a soli. Podávala se politá máslem, případně se v másle máčela. První vařené knedlíky spatřily světlo světa, jak už to tak bývá, díky náhodě. Na svědomí je údajně má vojenský kuchař, kterému během bojů třicetileté války rozbořili pec. Měl zadělané těsto na chleba a napadlo ho jediné možné řešení – těsto uvařit. V té době knedlíky nebývaly přílohou, ale hlavním jídlem. Jejich název je odvozený z německého výrazu „Knödel“.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.