Zkažená ryba

Zkažená ryba

09.03.2014 Odpovídá: Redakce

Jak poznat, že je ryba zkažená?

Nejvíce pomůže tabulka senzorických projevů čerstvosti a stupňů kažení ryb:

Stupeň čerstvosti Kůže Svaloviny Oko Žábry Vnitřnosti
Čerstvý Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů
Začínající rozklad

Matná, vybledlá,

zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů

Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji Zřetelné, na okrajíchzměklé,  neostře ohraničené
Pokročilý rozklad Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí Zcela změklá, rozbředlá Vpadlé,svraštělé Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité
Úplný rozklad Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl Kašovitá Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny Rozteklé v dutině tělní

Mohlo by vás zajímat

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.