Články se štítkem: nákup potravin

Kontroly neodhalily potraviny obsahující nepovolené genetické modifikace

07.02.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce rozsáhlou kontrolu zaměřenou na zjištění přítomnosti genetické modifikace v potravinách nabízených na českém trhu. Používání geneticky modifikovaných surovin je v Evropské unii možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí.

Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů?

07.02.2011 | Syrové mléko z prodejních automatů se v průběhu loňského roku stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo vědcům z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), a proto se jeho kvalitou začali zabývat v rámci svého výzkumu.

Potravináři vyzvali ke kupování českých potravin

01.02.2011 | Čeští potravináři vyzvali spotřebitele, aby kupovali především tuzemské potraviny. U domácích výrobků prý mají garantovánu vysokou kvalitu, zdravotní nezávadnost, zároveň jejich koupí podpoří zaměstnanost v zemi.

Není maso jako maso

21.01.2011 | Tedy správněji je třeba napsat, není obal, jako obal. Dne 18. 1. 2011 byla pozastavena zásilka 651 kg chlazeného vepřového boku od dodavatele Tonnies Fleisch - Waissenfels, Německo, kvůli závažným nedostatkům ve značení.

Dioxinová bublina splaskla, nikdo si nevšiml

21.01.2011 | Je to tak, „drama" skončilo a jeho aktéři odcházejí bez potlesku, neboť divákům je možná trapné, že na to skočili? Podle informací z Německa, kde problém s kontaminovaným krmivem vznikl, se ukazuje, že když už se zhruba v 10 % zjistí v mase nadlimitní množství dioxinů, jde o tak minimální překročení přísné normy, že opravdu k přímému ohrožení zdraví člověka nemohlo dojít.

Nakupujte lokální potraviny

13.01.2011 | Zběžná prohlídka regálů v supermarketech či zelinářských krámků nám ukáže, jak absurdně může svět bez hranic také fungovat.

Kvalita ryb a rybího masa

17.12.2010 | Kvalita rybího  masa ovlivňuje chuť připravovaných pokrmů i naše zdraví. Jakost ryb a rybího masa je možno posuzovat z několika hledisek. Mnohé jakostní aspekty lze vyjádřit objektivně a některé z nich nabyly formy jakostních kriterií, platných v konkrétních státech.

Podíl lidí kupujících biopotraviny za dva roky mírně klesl

16.12.2010 | Biopotraviny alespoň někdy kupuje 37 procent obyvatel České republiky, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Je to o dva procentní body méně než v roce 2008.

Příští týden pro kapra

16.12.2010 | Pokud se člověk rozhodne neproblematizovat kaprovi cestu na vánoční stůl, vyrazí příští týden ke stánku, aby si nechal šupináče nebo lysce odborně usmrtit, popřípadě i naporcovat. Krajské veterinární správy již registrují stovky žádostí o umožnění sezónního prodeje ryb.

Základní rady při nákupu potravin

15.12.2010 | V první fázi výběru hraje vždy nejdůležitější roli vzhled obalu, je-li potravina balená nebo vzhled samotné potraviny či suroviny, jedná-li se o potravinu nebalenou. V dalším výběru hraje roli cena a údaje uvedené na obalu nebo etiketě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.