01.12.2023 | Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Jedli méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Naopak se zvýšila konzumace pečiva, rýže, luštěnin a piva. Spotřeba potravin na člověka meziročně klesla o 32 kilogramů na 739 kg a vrátila se na úroveň předcovidových let.
08.09.2023 | Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkouší vypěstovat ovoce v laboratoři. Pokouší se vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné, napsal dnes deník The Guardian.
30.08.2023 | Sezóna grilování je v plném proudu. Jeho základem je klasicky maso, v dalším sledu ryby, zelenina a masné výrobky. Hlavním jídlem také většina grilování končí, dezertem se pak zpravidla stává dříve připravený koláč nebo zmrzlina. Ale při touze po sladké tečce nemusíte gril vůbec opouštět, naopak tento způsob přípravy propůjčí řadě potravin jedinečnou, specifickou chuť.
03.08.2023 | Kdo by si rád nekřupnul – ať už večer u televize nebo při posezení na terase. Naštěstí to jde i bez zbytečných tuků, cukrů i s minimem soli, aniž byste přišli o chuťový zážitek.
26.01.2023 | Potřebuje váš imunitní systém vzpruhu? Dodejte mu ji s přírodními za studena lisovanými antioxidačními shoty portugalské značky Copa. Na Košík.cz je exkluzivně dodává společnost Delmart, která nabízí prémiové potraviny z těch nejkvalitnějších a vždy čerstvých surovin.
17.01.2023 | V městské části Brno-Kohoutovice přibyl automat, ze kterého mohou lidé kupovat ovoce a zeleninu od lokálních farmářů z nedalekých Malhostovic. Novinářům to dnes řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL). Podle něj jsou ceny podobné jako v obchodech, ale potraviny jsou kvalitnější. Například tři kila brambor lidé dostanou za 55 korun, stejnou cenu zaplatí i u dvou kilogramů jablek.
05.12.2022 | Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.
25.10.2022 | Výroba povidel se nesmí uspěchat, i když trvá hodiny. Na povidlech není co urychlit, míní Zuzana Čevelová, která předvádí tradiční výrobu povidel ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Povidla vaří v měděném kotli, jak se to naučila od své babičky.
03.10.2022 | Společnost Rohlík představuje novou iniciativu s názvem Zachraňujeme vitaminy. Svým zákazníkům nabídne 4 kg tašky plné sezonního ovoce a zeleniny. Zákazníci tak mohou pořídit ovoce a zeleninu za výhodnější cenu s vědomím, že zachránili stále kvalitní potraviny a navíc výrazně ušetřili.
02.08.2022 | Přestože je životní prostředí v naší zemi kontaminováno téměř nekonečným počtem rizikových látek vznikajících při průmyslové výrobě nebo nedostatečnou likvidací obalů, odpadů a dalších civilizačních produktů, jsou za hlavní rizikové látky stále považovány zejména pesticidy používané převážně (ale nejen) v zemědělství. Toxinů v přírodě je ale mnohem více a zahrnují mimo jiné i širokou skupinu látek, které si vytvářejí rostliny na obranu vůči svým býložravým predátorům.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.