20.10.2023 | Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5-6 gramů. Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvádí, že Češi solí 2,5x více než je toto doporučení. Testy Potravinářské komory ČR ale ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli v naší populaci?
13.10.2023 | Nejvíce plýtvá potravinami generace Z, tedy lidé narození v letech 1996 až 2009, zjistili odborníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Proto chtějí v následujících třech letech zjistit, jak u této věkové skupiny plýtvání omezit. O princip udržitelnosti však příslušníci této generace zájem mají.
03.07.2023 | Venkovní teploty se zvyšují. To nám může jedině prospět, neb pobyt na čerstvém vzduchu je a odjakživa byl jedním z důležitých aspektů celkového zdraví. Čemu je šplhající rtuť na teploměru zdaleka už tolik neprospívá, jsou potraviny…
03.05.2023 | V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví spotřebitele. Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny. SZPI v tuto chvíli nemá žádné konkrétní informace o tom, že by byl hmyz do potravin přidáván nelegálně tak, aby o tom spotřebitel nevěděl a aby jeho konzumace představovala jakékoliv riziko pro lidské zdraví.
05.04.2023 | Přes 71 procent lidí není podle průzkumu spokojeno s nabídkou potravin v českých supermarketech. Více než 43 procent dotázaných uvedlo, že kvalita potravin neodpovídá ceně, pro zhruba čtvrtinu je nabídka dostatečná. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos mezi více než 1000 respondenty pro investiční společnost Meriton.
19.01.2023 | Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?
18.01.2023 | Zavedení jednotné snížené sazby DPH by mělo negativní dopady na gastronomii v podobě snížení ziskovosti podniků a vedlo by to i k zavírání restaurací a hospod, zejména na vesnicích a v malých městech. ČTK to řekl Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků.
05.08.2022 | Otázka finanční náročnosti nákladů vynaložených za potraviny je na denním programu, bohužel, a současné vyhlídky nepočítají se zásadní změnou scénáře. Je zřejmé, že šetřit je a bude potřeba. Ovšem je také nutné vzít úsporný režim za správný konec.
01.06.2022 | Nejméně nedostatků odhalily loňské kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce u tuzemských potravin, naopak nejvíce u potravin dovážených ze zemí mimo EU. Jak vypadal loňský rok z pohledu potravinových kontrolorů? Podívejte se…
01.03.2022 | Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to ze zjištění a ankety ČTK mezi prodejci. Asociace pro elektronickou komerci o víkendu vyzvala všechny internetové obchodníky v ČR i Evropě, aby zvážili původ a dodavatele produktů, které nabízejí.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.