07.07.2022 | Nedostatek pracovních sil v posledních letech významně zasahuje i do odvětví živočišné výroby. Jednou z cest, jak se s problémem vypořádat, může být automatizace některých procesů. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně navrhli systém automaticky řízeného pohybu dojnic ze stáje do místa dojení a zpět, který nejenom šetří lidem čas, ale zároveň přispívá i k větší pohodě zvířat.
04.07.2022 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje české dovozce, kteří importují ze třetích zemí (zemí mimo EU) především okrasné vodní živočichy (ryby, korýše a měkkýše), že od úterý 5. července 2022 dochází ke změně unijního seznamu druhů vodních živočichů vnímavých k vyjmenovaným nákazám (např. herpesviróze koi nebo epizootické nekróze krvetvorné tkáně), a také ke změně seznamu druhů přenašečů.
04.07.2022 | Slavný šéfkuchař Přemek Forejt odhaluje další tajemství v McDonald’s! Z čeho je maso do burgerů, z jaké části krávy pochází a co brání většímu rozšíření Beyond Meat produktů? Na tyto a další otázky se Přemka ptali jeho fanoušci na Instagramu. Ten se proto vypravil do zpracovatelského závodu, kde se z předního hovězího stanou plátky mletého masa do burgerů.
01.07.2022 | O výzvách pro evropské zemědělství v důsledku válečného dění na Ukrajině dnes diskutovali účastníci Evropského zemědělského fóra 2022 ve Varšavě. Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hovořil také na bilaterálním jednání se svým polským protějškem Henrykem Kowalczykem o prioritách českého předsednictví a o potravinovém zabezpečení.
30.06.2022 | Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí. Upravuje to nařízení vlády o podmínkách pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol.
27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.
27.06.2022 | Do českých restaurací chodí na pivo aspoň jednou za dva týdny polovina dospělých, v roce 2019 to byly téměř tři čtvrtiny. Před pandemií štamgasti zašli do oblíbené hospody v průměru devětkrát za měsíc, teď je to osm návštěv, vyplývá z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje, jehož výsledky má ČTK k dispozici.
24.06.2022 | Loni v České republice nevyhověla kontrole čtvrtina testovaných medů. Z 54 vzorků objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce pochybení u 13 z nich. Většina z těchto nevyhovujících vzorků pocházela z Česka, jak uvádí aktuální data inspekce.
22.06.2022 | U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Dnes kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl dnes novinářům ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.