Cuketa

Cuketa

01.04.2014 Redakce

Co je z biologického hlediska cuketa? Odkud se k nám dostala?

Cuketa je řazena k tykvi obecné, latinsky Cucurbita pepo. Jedná se o jednoletou plodovou zeleninu, blízce příbuznou dýním patisonům a dalším tykvím. Jde o zcela běžný druh zeleniny pěstovaný na našich zahrádkách (v půlce září na vrcholu sklizně), či vyskytující se na tuzemských pultech se zeleninou (i po zbytek roku).

Uvádí se, že cuketa pochází z oblastí střední Ameriky, přičemž do Evropy se dostala během 15. století a její dnešní podoba vznikla šlechtěním tykve v Itálii, odkud má i svůj současný český název. Slovo cuketa totiž pochází z italského zucca – tykev.Některé zdroje uvádí, že cuketa byla ještě před několika lety považována za náhradu okurek. V současné kuchyni si ale vydobyla čestné místo pro své uplatnění, a to hned z několika důvodů. Mladé cuketky jsou takovým kulinářským svátkem, nabízí širokou paletu využití – jednak pro studenou i teplou kuchyni, jednak variace „nasladko“ i „naslano“. Mnozí strávníci uvítají kromě příjemné chuti i biologickou hodnotu a vlastní pěstování cuket potěší kdekterého zahrádkáře či zahradníka.


Mohlo by vás zajímat

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.