05.06.2015 Jana Vlková
Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem ozdravných látek.
"Ale pozor: nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě,“ říká kulinární koučka Jana Vlková.
A jak na to? Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme. Důkladně osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, nemixujeme. Smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Mažeme na oblíbené pečivo, zdobíme květy, plátkem rajčete nebo ředkvičky.
Kdo je Jana Vlková?
Jana Vlková se s humorem představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd tamtéž. Vaření, jídlo a gastronomie ve všech podobách je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily. Během minulého roku uspořádala zimní přednášky o jedlých květech a několik seminářů v přírodě. Zájem, který tyto akce vyvolaly, ji velmi překvapil.
Založila blog kytkykjidlu.blogspot.cz a webové stránky www.kytkykjidlu.cz. Provozuje též kabinet kulinárního koučinku: www.kulinarnikoucink.cz.
Zdroje receptů a fotografií www.kytkykjidlu.cz
Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.
Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení
od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.
Foto receptů: David Turecký
Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
15.06.2015 | Malé koláčky z křehkého těsta, patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají dokonale a chutnají ještě lépe. Navíc jejich příprava není náročná, stačí trocha trpělivosti při výrobě košíčků, zručnosti při míchání vanilkového krému a fantazie při zdobení ovocem...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.