25.08.2014 Redakce
Opečenou rybu kombinujeme s mořskou solí, česnekem a čerstvým tymiánem.
Nejprve uvaříme v osolené vodě malé zámecké brambory ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme. Mořský jazyk je jedna z nejlepších platýzovitých ryb, která nemá šupiny, ale kůži, kterou musíme stáhnout. Jde to vcelku snadno. Těsně za hlavou kůži ostrým nožem nařízneme. Tu uchopíme přes utěrku, neboť opravdu čerstvá ryba má velmi slizký povrch. A stáhneme směrem k ocasu. Což je první, co uděláme. Potom rybu z obou stran břicha vykucháme a naporcujeme. Na pánvi, nejlépe teflonové, rozehřejeme malé množství oleje a ryby opečeme po obou stranách. Do hluboké pánve dáme rozehřát lžíci olivového oleje, přisypeme najemno nakrájenou cibulku a nahrubo červenou papriku. Po chvíli přidáme uvařené zámecké brambory. Když jsou téměř opečené, přidáme ještě nakrájený česnek, trochu mořské soli a čerstvý tymián. K tomu si můžete připravit křupavý ledový salát s ředkvičkami a octovou zálivkou, kterou máte rádi. Nezapomeňte na dobrý olivový olej.
Dobrá rada pro všechny úpravy ryb: den dopředu rozpůlíme umytý citron a dáme ho zmrazit. Pak půjde strouhat na jemném struhadle i dužina s kůrou. Když jím vydatně postrouháme upečenou rybu anebo i salát, dodá pokrmu zvláštní chuť a vitaminy.
12.06.2015 | Dort Pavlova na první pohled vypadá zcela jednoduše a přitom na jeho chuť pějí ódy gurmáni mnoha zemí. Kdepak asi bude zakopaný pes? Posbírala jsem dostupné recepty a pro jistotu pozvala kamaráda Honzu, cukráře.
25.08.2015 | Typickou belgickou pochoutku si můžete snadno vyčarovat i doma.
29.06.2015 | Spousta zdravé zeleniny a voňavý tymián s rozmarýnem dodají francouzský šarm i vašemu domovu...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.